NBS: Bruto devizne rezerve na kraju septembra 16,5 milijardi evra – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Bruto devizne rezerve na kraju septembra 16,5 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra iznosile su 16.502,3 miliona evra i bile su za 626,7 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Kako je saopšteno iz centralne monetarne institucije države, ovim nivoom deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 147,4 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

“Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 13.551,1 milion evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 420,1 milion evra.

Kako su precizirali, povećanje deviznih rezervi posledica je aktivnosti na domaćem deviznom tržištu, konkretno priliva po osnovu kupovine deviza u iznosu od 525 miliona evra. Dodatno su dobrom rezultatu doprineli neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 199,2 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima koji su u neto iznosu bili 88,4 miliona evra. Ovi prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive za izmirenje deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita i drugim osnovima, koji su ukupno iznosili 193,1 milion evra.

I efekat tržišnih faktora u septembru bio je pozitivan u neto iznosu od 7,2 miliona evra.

“Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 852,3 miliona evra i bio je za 44 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovana su ukupno 7.100,2 miliona evra”, navodi se u saopštenju.

Vrednost dinara prema evru u septembru gotovo je nepromenjena. Uz to, od početka godine dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,2%.

“Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 480 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 425 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru”, istakli su iz NBS.

Tags
Back to top button