Tržište nekretnina “usporilo”: Manje prodatih stanova, ali su cene i dalje visoke – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Tržište nekretnina “usporilo”: Manje prodatih stanova, ali su cene i dalje visoke

U skladu sa globalnim ekonomskim trendovima, i u Srbiji su prisutni znaci usporavanja tržišta nekretnina, pokazala je analiza u najnovijem Kvartalnom monitoru Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN), ali je jedan od njenih zaključaka da očekivani pad tražnje za nekretninama neće dovesti i do pada cena.

Na usporavanje tržišta nekretnina u Srbiji ukazuju pad vrednosti izvedenih građevinskih radova, obima učešća kredita u kupovini nekretnina, kao i usporavanje rasta broja prodatih nekretnina, stoji u analizi Aleksandra Radivojevića.

Vrednosti izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom tromesečju 2022. godine niža je za 8,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je vrednost izvedenih građevinskih radova na zgradama niža za 10,2 odsto, navedi se u analizi i dodaje da je pad od 7,5 odsto zabeležen i u prvom tromesečju ove godine.

“Ovo su ujedno i jedina dva kvartala u poslednje četiri godine u kojima je zabeležen pad vrednosti izvedenih radova na zgradama u Srbiji, uključujući čak i pandemijsku 2020. godinu”, ukazao je Radivojević i upozorio i na smanjivanje učešća kreditnih sredstava u kupovini nekretnina u prvoj polovini godine.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, koji su citirani u analizi FREN, učešće kreditnih sredstava u kupovini stanova u Srbiji smanjeno je na 28 odsto u prvoj polovini 2022. godine, u odnosu na 36 odsto iz prve polovine 2021. godine.

“Usporavanje privrednog rasta, rast kamatnih stopa i visoke stope inflacije svakako će u određenoj meri uticati na smanjenje tražnje za stanovima u Srbiji”, jedan je od zaključaka analize.

Broj prodatih nekretnina

Pokazatelj trendova na tržištu nekretnina je i kretanje broja prodatih nekretnina. U prvom polugodištu 2022. godine, u odnosu na prethodnu godinu, taj broj porastao je za svega četiri odsto, u odnosu na stope iz ranijih godina koje su prelazile 35 odsto, stoji u analizi objavljenoj u Kvartalnom monitoru.

Ne očekuje se, međutim, da će usporavanje tražnje na tržištu nekretnina uticati na značajnije smanjenje cena.

“U neposrednoj budućnosti pre se može očekivati smanjivanje broja izgrađenih nekretnina, pre nego značajniji pad cena”, stoji u analizi u kojoj se podseća da su cene nekretnina u Srbiji poslednji put zabeležile kumulativan pad od 9,4 odsto u periodu od 2011. do 2013. godine, kada je tržište takođe reagovalo smanjenjem ponude, nakon čega su ponovo počele da rastu.

Razlog za to je odnos cena stambenih nekretnina i zarada, koji pristupačnost tržištu nekretnina ograničava na mali segment društva, zaključuje se u analizi.

Izvor: Euronews

Tags
Back to top button