Kredi Svis prodaje hotel “Savoj” u Cirihu i otkupljuje tri milijarde franaka duga – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Kredi Svis prodaje hotel “Savoj” u Cirihu i otkupljuje tri milijarde franaka duga

Jedna od najvećih evropskih banaka švajcarska Kredi Svis (Credit Suisse) nalazi se u problemima koji neke stručnjake podsećaju na slučaj Liman bradrs (Lehman Brothers) iz 2008. godine.


Nakon pada vrednosti akcija i povećanja CDS (credit deafult swap – cena osiguranja od bankrota kompanije) menadžment banke pod vođstvom novog CEO ponudio je da otkupi od poverilaca dug vredan tri milijarde švajcarskih franaka.

Takođe, Kredi Svis je ponudila na prodaju čuveni ciriški hotel “Savoj”.

Prošle nedelje akcije ove banke na kratk su došle na istorijski minimum, a cena CDS-a za ovu banku je skočila na šest odsto, sa 1,2 odsto pre desetak dana, što ukazuje na zabrinutost investitora da naplate svoja potraživanja od banke.

Nakon objave ovih mera cena akcije se oporavila za sedam odsto, ali je i dalje 50 odsto ispod nivoa po kom se prodavala početkom godine.

U julu je na čelo banke došao Ulrih Kerner nakon što je banka prikazala gubitak od 1,6 milijardi švajcarskih franaka u drugom tromesečju.

Najveći finansijski udarac za Kredi Svis bilo je ulaganje od pet milijardi dolara u hedž fond Arhegos koji je propao u martu 2021. godine.

Osim toga, poslednjih godina banku drmaju skandali poput pranja novca za bugarsku mafiju, korupcionaške zajmove u Mozambiku, unajmljivanje privatnih detektiva da špijuniraju zaposlene, a poslednjih dana i odlazak iz firme važnih službenika iz banke u Hong Kongu koja je donosila značajan profit grupi.

Prema mišljenju analitičara problemi Kredi Svisa koje održava rast cena njihovih CDS-ova ipak ne ukazuju da bi u Evropi mogli imati momenat sličan Liman Bradrs u SAD 2008.

Koerner je krajem prošle nedelje oslao memrandum zaposlenima u kojima ih upozorava da ne pomešaju dnevna krtanja cena akcije sa „snažnom kapitalnom bazom i likvidnošću“, kao i da će restrukturiranje firme doneti dugoročno održivu budućnost, ali i da se poslednjih dana o banci pišu neistine u medijima.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button