Nemačka očekuje manjak prihoda od poreza za 100 milijardi eura – Bankar.rs
SVE VESTI

Nemačka očekuje manjak prihoda od poreza za 100 milijardi eura

Nemačka će zbog pandemije koronavirusa imati gotovo 100 milijardi evra manje prihoda od poreza, procenjuje ministar finansija Olaf Šolc.

“U poređenju sa procenom iz oktobra, prihodi od poreza biće za 98,6 milijardi evra manji od očekivanih”, istakli su u saopštenju stručnjaci ministarstva finansija.

Oni su precizirali da će savezna država imati manje 44 milijardi evra, pojedinačne države 35 milijardi, a opštine 15,6 milijardi evra.

Prema novoj proceni, ukupni prihodi od poreza u 2020. godini biće 717,8 milijardi evra u odnosu na 799,3 milijardi evra prošle godine.

Nemačka će ove godine imati prvi put od finansijske krize 2009. manje prihode od poreza, ali se očekuje da će oni biti povećani naredne godine.

Vlada u Berlinu je suspendovala ograničenje na javni dug i planira 156 milijardi evra novih zajmova, a sve u cilju podrške privredi u doba krize.

Nemačka vlada predviđa da će u ovoj godini biti istorijska recesija od 6,3 odsto zbog uvođenja restriktivnih mera u borbi protiv pandemije COVID-19.

Tags
Back to top button