MMF odobrio Ukrajini još 1,3 milijade dolara hitnog zajma – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

MMF odobrio Ukrajini još 1,3 milijade dolara hitnog zajma

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak je odobrio Ukrajini 1,3 milijarde dolara hitnog zajma radi dodatnog financiranja kako bi ta zemlja uspela održati svoju privredu dok se bori protiv ruske invazije. Novac će stići iz novog programa za hitne pozajmice radi rešavanja problema nestašica hrane, koji je odbor direktora te financijske institucije odobrio prošlog meseca.

Ukrajina je takođe zatražila da odbor direktora MMF-a nadzire program kako bi se time osnažila politička predanost i dodatno katalizirala potpora donatora, objavio je MMF.

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva pozdravila je tu odluku na Twitteru. “To je vitalno kako bi se pomoglo katalizirati hitno potrebnu podršku donatora i pomoglo utrti put za punu primenu porgrama kreditiranja”, tvitnula je.

MMF je objavio i da je ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo 24. februara, uzrokovao “strašnu ljudsku patnju i ekonomsku bol”, procenivši da će ove godine ukrajinski BDP pretrpeti pad od 35 posto.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskij zahvalio je MMF-u.

MMF je već ranije odobrio Ukrajini 1,4 milijarde dolara kredita.

Neimenovani izvori kazali su da je Ukrajina dobila dovoljno financijskih osiguranja od svojih globalnih partnera kako bi ispunila MMF-ove zahteve u pogledu održivosti svog duga u nastojanju da se kvalifikujeza daljnje hitne zajmove.

(Izvor: SeeBiz)

Tags
Back to top button