Cene nafte prešle 96 dolara – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Cene nafte prešle 96 dolara

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara, budući da je najava vodećih proizvođača o znatno manjem snabdevanju od novembra nadjačala strah od recesije zbog podignutih kamatnih stopa u velikim ekonomijama.

Na londonskom tržištu je cena barela u petak nakon podneva bila viša 1,7 dolara nego na zatvaranju u četvtak i iznosila je 96,12 dolara. U gotovo istom je iznosu barel poskupeo i na američkom tržištu, gde se njime trgovalo po 90,17 dolara.

Tržišta je ove sedmice podstakla odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica, uključujući Rusiju, o smanjenju snabdevanja od novembra.

Samo mesec kasnije Evropska unija uvešće embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i smanjiti ponudu na ionako tesno snabdevenom tržištu.

„Jedna od ključnih posledica najnovijeg OPEC-ovog smanjenja (proizvodnje) biće verovatno povratak cena nafte na nivo od 100 dolara“, rekao je Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz PVM-a.

On je dodao da će rast cena ograničiti verovatno sve brojniji nepovoljni trendovi u ekonomiji.

Cene su još daleko niže nego u martu, u početnoj fazi ruske invazije na Ukrajinu, kada su se približile 147 dolara, najvišem nivou otkada se naftom počelo trgovati u terminskim ugovorima.

„Budući da se cena barela u Londonu sada stabilizovala unutar raspona od 90 do 100 dolara, grupa će verovatno biti zadovoljna ishodom, uprkos još vrlo neizvesnim izgledima za ekonomiju“, rekao je Krejg Erlam (Craig Erlam) iz OANDA, misleći na OPEC+.

OPEC nije objavio koliko je u četvrtak koštao barel korpe nafte njegovih članica. U sredu njegova je cena iznosila 94,05 dolara.

Izvor: Hina

Tags
Back to top button