Preko 10 milijardi dolara ukradeno putem DeFi platformi – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Preko 10 milijardi dolara ukradeno putem DeFi platformi

Investitori širom sveta su ove godine izgubili više od 10 milijardi dolara sredstava, koja su ukradena sa platformi tzv. decentralizovanih finansija (DeFi), koje oponašaju tradicionalne finansijske usluge koristeći blokčejn tehnologiju, prema izveštaju londonske firme Eliptik.

DeFi platforme se često nazivaju “Divlji Zapad” kriptovaluta. Korisnicima često obećavaju ogromne povrate na ulaganje, pri čemu isključuju bilo kakvog posrednika za transakcije kao što su, na primer, banke. Štednja i kreditni proizvodi s visokim kamatama uobičajeni su prizor u tom prostoru, prenosi CNBC.

Kao što je za očekivati sa industrijom u povoju, kakva je i kripto sfera, DeFi platforme nisu regulisane. To je ono sa čime regulatori već neko vreme pokušavaju da se izbore zbog niza hakerskih krađa i prevara.

Ukupni gubici uzrokovani korišćenjem DeFi-ja iznosili su 12 milijardi dolara do sada u 2021. godini, prema Eliptiku, firmi koja prati kretanje sredstava po digitalnim knjigovodstvenim računima o kripto transakcijama.

Od te sume, na prevare i krađe se odnosi 10,5 milijardi dolara, što je sedam puta više nego prošle godine.

“DeFi ekosistem je neverovatno uzbudljiv i izuzetno dinamičan prostor, u kojem se inovacije finansijskih usluga odvijaju brzinom svjetlosti. On privlači velike količine kapitala u projekte koji nisu uvijek robusni ili dobro ispitani. Kriminalni akteri su uvideli priliku da to iskoriste”, kaže Tom Robinson, vodeći naučnik u kompaniji Eliptik.

Tokom poslednje dve godine, ukupan iznos novca deponovan na DeFi servisima je porastao sa samo 500 miliona dolara na 247 milijardi dolara.

Tome je doprinio rast cena bitkoina i drugih kriptovaluta ove godine. Etereum, mreža koja stoji iza drugog najvećeg digitalnog novčića na svietu, smatra se kičmom mnogih DeFi aplikacija, navodi CNBC.

BiF

Tags
Back to top button