Brnabić: Svako drugo novo radno mesto je u IT sektoru, izvoz će premašiti dve i po milijarde evra – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Brnabić: Svako drugo novo radno mesto je u IT sektoru, izvoz će premašiti dve i po milijarde evra

Svako drugo radno mesto koje je otvoreno u proteklih godinu dana je u IT sektoru, izvoz ovog sektora će ovde godine premašiti dve i po milijarde evra, a suficit će iznositi više od milijardu i po evra, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Na konferenciji o primeni digitalnih rešenja u tradiciononalnim industrijama, koju organizuje Centar za digitalnu transformciju Privredne komore Srbije uz podršku Vlade, Brnabić je istakla da je primena veštačke inteligencije izuzetno značajna za budućnost i konkurentnost naše ekonomije, a onda i za povećanja plata i penzija i stvaranja dodatne vrednosti.

Istakla je da će Vlada Srbije, kao što je i do sada insistirala na digitalnoj transformaciji, nastaviti da insistira na daljoj tansformaciji i tranziciji.

Priorotet će biti primena veštačke inteligencije, radićemo sa mikro, malim i srednjim preduzećima da tu inteligenciju iskoriste za povećanje produktivnosti”, rekla je premijerka.

Navela je da naši dalji izvori rasta mogu biti ili brzi rast produktivnositi ili uvoz radne snage i kako je objasnila produktivnost se može postići samo upotrebom savremenih tehnologija, ulaganjem u opremu i korišćenjem veštačke inteligencije.

Čadež: Veliki značaj veštačke inteligencije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da pitanje koje se sada postavlja više nije šta može veštačka inteligencija, već kako da se nađe najbolja veza između ljudske i veštačke inteligencije, koja bi se iskoristila u stvaranju novih proizvoda i usluga.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija se malo koristi za inovacije i stvaranje novih prioizvoda i usluga i na pospešivanju toga će Privredna komora raditi u narednom periodu.

“Plan PKS je da povećamo broj kompanija koje ćemo podržati i koje će proći kroz proces digitalne transformacije da mogu da koriste veštačku inteligenciju. Cilj nam je da povezujemo tehnološku zajednicu sa tradicionalnom industrijom”, zaključio je Čadež.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button