Ni garsonjere više ne mogu da se nađu ispod 300 evra mesečno – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ni garsonjere više ne mogu da se nađu ispod 300 evra mesečno

Studenti će ove godine morati da izdvoje znatno više novca za iznajmljivanje stanova u univerzitetskim gradovima jer cene zakupa na tržištu nekretnina kao da u stopu prate cene kvadrata u prometu. I dok Rusi podižu cene rentiranja u Beogradu, situacija je nešto drugačija u Novom Sadu i Nišu.

Tri najtraženije lokacije u Nišu su centar grada, deo oko tržnog centra Delta Planet i oko Čaira, gde se cene kreću od 300 do 400 evra, kaže za Biznis.rs Andrea Simonović, agent za izdavanje nekretnina agencije “Kuća Petrović” iz Niša.

“Ima dosta studenata koji dolaze sa strane, ali su to i dalje skromne porodice koje traže neke pristupačnije stanove. Najviše se izdaju jednoiposobni stanovi, a tri najtraženije lokacije su u centru, oko Delta Planeta, koji je sada postao širi centar grada, i Čair. Što se tiče cena za izdavanje, jednoiposoban lepo sređen stan kreće se od 300 do 350 evra, a nekretnine sa garažnim i obezbeđenim parking mestom idu i do 400 evra mesečno”, ističe Simonović.

Kako kaže naša sagovornica, ove stanove danas uglavnom iznajmljuju mladi parovi koji se izdvajaju iz zajednice i odlučuju da započnu zajednički život. Ipak, ona podvlači da je Niš studentski grad oduvek bio i da će to i ostati.

“Roditelji su primorani i pristaju na ove cene kirija, koje su evidentno skočile. Prodaja nekretnina podigla je cenu iznajmljivanja. Kvadrat u Nišu ide od 1.500 evra pa naviše. Ljudi kada kupe stan jednostavno ne mogu da ga izdaju po manjoj ceni, pa su kirije od 300 do 400 evra sada postale uobičajene i normalne, a ako se nađe neki jeftiniji stan od 200 evra to je premija”, dodaje Simonović.

Na pitanje na kojim lokacijama i da li se uopšte u Nišu mogu naći jeftiniji stanovi, ona kaže da je to vrlo teško i da je eventualno moguće naći stan u kući za oko 200 evra u naseljima kao što su Durlan, Donja Vrežina i Ledena stena.

Dragan Rabatić, izvršni direktor agencije “Solis nekretnine” iz Novog Sada kaže da su celokupna dešavanja na tržištu nekretnina dovela do blagog skoka za iznajmljivanje.

“To se, recimo, najtipičnije vidi kroz rentiranje neke garsonjere ili malih stanova, koji su u nekom proteklom periodu koštali od 200 do 250 evra, a sada već idu do 300 evra. Na tržištu, naravno, ima i luksuznih stanova koji su uvek imali više cene kirija, ali ono što je bilo negde i najtraženije skočilo je procentualno za nekih 25 odsto”, ističe naš sagovornik.

Rabatić kaže da ono što je važno za tržište nekretnina u Novom Sadu jeste da nema “najezde” Rusa, o čemu svi svi pričaju, tako da to ne remeti drastično situaciju.

“U poslednjih godinu-dve, tokom pandemije korona virusa, bila je manja potražnja od strane studenata, sada je to vraćeno na neki normalan nivo”, podvlači on.

Rabatić ističe da je tržište nekretnina u Novom Sadu specifično i da u ovom gradu ne važi priča o tome da je lokacija određujući parametar za cenu.

“Novi Sad je sigurno tržište na kom to više ne važi, ni kada je u pitanju zakup, ni kada je u pitanju prodaja. Novi Sad je promenio fizionomiju i sve je blizu, nadohvat ruke, pa lokacija više nije presudna da bi nešto bilo skupo, manje ili više traženo. I sami studenti idu ka tome da dobiju adekvatan prostor koji im odgovara, a da li je to blizu fakulteta ili malo dalje nije odlučujuće, jer je Novi Sad tako pozicioniran da po lokacijama jako teško možete da napravite zone i kategorizaciju”, zaključuje Rabatić.

Na najtraženijim lokacijama u Beogradu nemoguće naći stan ispod 500 evra

Kada je reč o Beogradu, trenutno su najtraženije lokacije centar, Stari grad, Dorćol i ceo Novi Beograd. Potražnja je veća od uobičajene zbog velikog priliva Rusa u glavni grad, kaže za Biznis.rs Branka Todorović, vlasnica agencije Beostan, koja se već 21 godinu bavi isključivo rentiranjem stanova.

“Rusi podižu cene nekretnina za izdavanje, a najviše se traže jednoiposobni i dvosobni stanovi na ovim lokacijama. Cene se kreću od 500 do 1.000 evra. Naši traže garsonjere od oko 200 evra, što je gotovo nemoguće naći. Mi trenutno u ponudi nemamo ništa ispod 400-500 evra”, ističe Todorović.

Na pitanje šta je rešenje za studente koji su u potrazi za smeštajem po nekoj jeftinijoj, pristojnoj ceni, ona kaže da se nekretnine ispod 400 evra eventualno mogu naći na Mirijevu, Zvezdari, Miljakovcu, Kanarevom brdu, Čukarici…

“Kada pričamo o najtraženijim lokacijama, poput centra, Dorćola i Novog Beograda, cene su u odnosu na prošlu godinu skočile skoro duplo. Studentima uglavnom preostaje da budu uporni u tražnji i da gledaju druge lokacije”, zaključuje naša sagovornica.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button