Evropska energetska kriza trajaće duže od jedne zime – Bankar.rs
BERZAKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Evropska energetska kriza trajaće duže od jedne zime

Energetska kriza u Evropi mogla bi da se produži do kraja 2023. godine, jer se kontinent bori sa snažnom tražnjom i smanjenjem ponude, što je pogoršano ruskim ratom u Ukrajini, smatra Energy Aspects Ltd.

“Ovo nije priča za jednu zimu”, rekla je Amrita Sen, glavni analitičar nafte u konsultantskoj kompaniji koja se bavi tom industrijom, u Bloomberg TV intervjuu sa Shery Ahn i Haidi Lun. Rusija je potrebna za balansiranje tržišta, ne samo za predstojeću zimu, već i potencijalno za hladno vreme koje će doći krajem sledeće godine, dodala je ona.

Ruska invazija na Ukrajinu preokrenula je tokove u energetici, što se osetilo na svetskim tržištima, podižući cene prirodnog gasa u Evropi i izazivajući drastične mere kao što je nemačka nacionalizacija svog najvećeg uvoznika goriva. Očekuje se da će u četvrtom tromesečju doći do dalje nestabilnosti nafte, pod uticajem raznih faktora, uključujući zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih zatvaranja zbog virusa kovid 19, rekla je Sen.

Nafta će se verovatno trgovati za 90 dolara u kratkoročnom periodu pre nego što poraste na oko 120 dolara po barelu do kraja ove godine, rekla je ona. Globalna referentna nafta brent bila je blizu 90 dolara u petak, sa cenama skoro 30 odsto nižim od junskog maksimuma.

Ključni razvoj događaja na tržištu koji investitori posmatraju je predloženo ograničenje cena ruske sirove nafte i koliko dodatne nafte od proizvođača OPEC+ mogu da apsorbuju Kina i Indija kada zabrana uvoza Evropske unije stupi na snagu u decembru. Sen kaže da najveći azijski potrošači imaju kapacitet da uzmu dodatne barele, ali potencijalne bankarske sankcije mogu ograničiti tokove.

“Očekujemo mnogo više ruske nafte koja će plutati u Aziju, ponovo biti etiketirana i tako će naći domove”, rekla je ona. “Ali to znači da će mnogo brodova biti zauzeto velikim količinama nafte.”

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button