Goldman Sachs podigao prognoze za Fedovo povećanje kamatnih stopa – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Goldman Sachs podigao prognoze za Fedovo povećanje kamatnih stopa

Ekonomisti Goldman Sachs Group su podigli prognoze za tempo povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi nakon jučerašnjeg povećanja i nagoveštaja predsednika Jeromea Powella za dalje povećanje.

Američki zajmodavac sada očekuje povećanje kamatnih stopa od 75 baznih poena u novembru, 50 baznih poena u decembru i 25 baznih poena u februaru, tako da bi stopa dostigla vrhunac na nivou od 4,50-4,75 odsto u poređenju sa 4,00-4,25 odsto ranije, kažu ekonomisti predvođeni Janom Hatziusom.

Projekcije su usledile nekoliko sati nakon što je Fed po treći put zaredom podigao kamatne stope za 75 baznih poena i pred kraj godine prognozirao daljih 1,25 procentnih poena. To je bilo više nego što su ekonomisti očekivali.

Pored toga, zvaničnici Feda su smanjili projekcije rasta, povećali izglede za nezaposlenost i više puta su govorili o bolnom usporavanju privrede koje je potrebno da bi se obuzdali pritisci na cene, koji su na najvišim nivoima od 1980-ih.

Goldman je rekao da glavni faktori koji će pokretati pravac stope u 2023. uključuju brzinu rasta, zapošljavanja i inflacije. “Iako postoji rizik da će stopa ići u oba smera, smatramo da je verovatnije da će stopa ostati visoka da bi se preokrenuo rast cena, nego da će se Fed zaustaviti ranije.”

Mnogo će takođe zavisiti od spremnosti Feda da uspori ili prestane sa zaoštravanjem čak i dok je inflacija i dalje visoka.

“Dok su se danas stubovi pomerili, činilo se da je ovo jednokratno prilagođavanje jer su učesnici podigli procenu kratkoročne nominalne neutralne stope kako bi odražavali okruženje visoke inflacije”, navodi se u Goldmanovoj belešci.

Analitičari kompanije Barclays takođe su podigli projekcije za povećanje kamatnih stopa Feda i sada očekuju još 150 baznih poena (pored 75 baznih poena od srede), sa ciljanim rasponom od 4,50-4,75 odsto u prvom kvartalu sledeće godine.

“Mi revidiramo stav o povećanju stope na 75 baznih poena u novembru (u odnosu na 50 baznih poena ranije), nakon čega sledi povećanje od 50 baznih poena u decembru (u odnosu na 25 baznih poena ranije)”, napisali su ekonomisti Barclaysa u belešci .

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button