Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava krajem meseca u Crnoj Gori – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJANBSSLIDERSVE VESTI

Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava krajem meseca u Crnoj Gori

Najveći godišnji regionalni finansijski i monetarni skup, 9. Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, biće održan od 29. septembra do 1. oktobra u Bečićima, u Crnoj Gori.

Nakon dvogodišnje pauze, događaj u organizaciji Saveza ekonomista Srbije imaće temu “Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima izraženih geopolitičkih rizika”.

Kako navode organizatori, samit će na jednom mestu okupiti ključne kreatore fiskalne i monetarne politike svih zemalja regiona, predstavnike najvažnijih međunarodnih finansijskih institucija i vodeće ljude najvećih banaka, kompanija i osiguravajućih društava iz celog regiona.

“Ovogodišnje okupljanje finansijske i poslovne elite biće prilika za razmenu mišljenja o perspektivama regiona nakon recesije, izazvane pandemijom, ali i izazovima, sa kojima će finansijski i realni sektor morati da se suoče u drugoj polovini godine, tokom koje je inflacija u mnogim zemljama oborila višedecenijske rekorde i koju će obeležiti rekordna poskupljenja hrane i energenata, kao i pokidani lanci snabdevanja”, precizira se u najavi skupa.

Samit će biti prilika da se iz prve ruke kreatora fiskalne i monetarne politike zemalja regiona čuje kako će reagovati kako bi se ublažile negativne posledica ovih nepovoljnih globalnih kretanja, kakve se mere planiraju za ubrzanje privrednog rasta, na kojim se pretpostavkama planiraju budžeti za 2023, te kako planiraju da očuvaju monetarnu i stabillnost javnih finansija.

Tags
Back to top button