Nemačka klizi u recesiju: Najveća evropska ekonomija na klimavim nogama – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nemačka klizi u recesiju: Najveća evropska ekonomija na klimavim nogama

SVE je više znakova da nemačka ekonomija zbog izuzetno napete situacije u snabdevanju energijom klizi u recesiju, saopšteno je iz Bundesbanke, koja očekuje primetan pad aktivnosti ove jeseni i zime.

Visoki troškovi energije opterećenje su za velike industrijske potrošače, pa je proizvodnja u hemijskoj industriji značajno pala, a smanjena je i u sektoru potrošačkih dobara, posebno u proizvodnji lekova i nameštaja, naveli su iz Bundesbanke.

– Visoka inflacija i neizvesno snabdevanje energijom i njeni troškovi utiču na industriju koja troši puno gasa i struje i na njihove izvozne poslove i ulaganja, ali i na ličnu potrošnju i o njoj zavisan uslužni sektor – rekli su iz Bundesbanke, a prenosi “SEEbiz”.

Nemački bruto domaći proizvod (BDP) verovatno će se blago smanjiti već u naredna tri meseca, a u periodu od oktobra ove do kraja marta iduće godine aktivnost će se smanjiti, smatraju stručnjaci.

U prolećnom periodu najveća evropska ekonomija je porasla skromnih 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Inflacija će i dalje biti glavna briga, ističe Budesbank, napomenuvši da su cene u avgustu bile više 8,8 odsto nego u istom prošlogodišnjem mesecu i njihov je rast bio još snažniji nego u januaru, u prvom redu zbog poskupljenja hrane.

Tags
Back to top button