EU: Hitna ovlašćenja za sprečavanje krize snabdevanja – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

EU: Hitna ovlašćenja za sprečavanje krize snabdevanja

Kompanije sa sedištem u Evropi mogle bi da budu prinuđene da daju prioritet proizvodnji ključnih proizvoda i skladištenju robe u skladu sa nacrtom pravila EU objavljenom danas, a koja bi Evropskoj komisiji dala hitna ovlašćenja za rešavanje krize snabdevanja.


Predloženi Instrument za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta dolazi kao odgovor na uska grla u snabdevanju izazvana pandemijom kovida i ruskom invazijom na Ukrajinu, što su slične mere koje su usvojile SAD i Japan, preneo je Rojters.

Očekuje se da će predlog naići na snažan otpor kompanija i nekih zemalja EU, zabrinutih da ovo predstavlja prekoračenje ovlašćenja izvršne komisije EU.

Nacrt pravila ovlašćuje Komisiju da naredi državama EU da reorganizuju lance snabdevanja i povećaju zalihe robe relevantne za krizu što je pre moguće, uključujući proširenje ili prenamenu postojećih proizvodnih kapaciteta ili postavljanje novih i stavljanje robe relevantne za krizu na tržište.

Preduzeća bi mogla da se nateraju da daju prioritet proizvodnji određene ključne robe.

Kritičari kažu da pravila, koja liče na državni kapitalizam u kineskom stilu, mogu da prekrše ugovorne obaveze kompanija i razotkriju korporativne tajne.

Preduzeća koja daju netačne ili obmanjujuće informacije rizikuju novčane kazne do 300.000 evra, dok bi preduzeća koja ne ispoštuju nalog da daju prioritet ključnim proizvodima mogla biti pogođena dnevnim periodičnim kaznama od 1,5 odsto prosečnog dnevnog prometa.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button