Svetska banka: Značajno podizanje kamatnih stopa moglo bi izazvati recesiju – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Svetska banka: Značajno podizanje kamatnih stopa moglo bi izazvati recesiju

Centralne banke vodećih privreda sveta gotovo usklađeno podižu kamatne stope kako bi ublažile nagli rast cena, ali moraju da vode računa da ne preteraju jer će izazvati recesiju u svetskoj privredi, upozorila je Svetska banka.

Stepen usklađenosti u podizanju kamatnih stopa nije viđen unazad pet decenija, primećuje Svetska banka, podsetivši da centralne banke višim troškovima zaduživanja pokušavaju obuzdati visoku inflaciju, piše SEEbiz.

Inflacija je u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla najviši nivo u 40 godina, a u evrozoni najviša je unazad više od 20 godina, podstaknuta oporavkom potražnje od korona krize i skokom cena energije i hrane pod uticajem ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi.

Američka centralna banka (Fed) i Evropska centralna banka (ECB) reagovale su podizanjem kamatnih stopa kako bi ohladile potražnju domaćinstava i kompanija, ali značajno više kamatne stope mogu biti kočnica privrednom rastu.

Fed se sprema sledeće nedelje ponovo da podigne ključne kamatne stope, možda i za puni procentni poen, a ECB ih je od jula podigla za 1,25 procentnih poena i poručila da još nije završila sa pooštravanjem monetarne politike u evrozoni.

Svetska banka upozorila je ipak u studiji objavljenoj u četvrtak da je privredna aktivnost u tri vodeće svetske privrede, SAD-u, Kini i evrozoni, naglo usporila u poslednje vreme.

„U takvim bi okolnostima čak i umereni udarac u idućoj godini mogao gurnuti svetsku privredu u recesiju“, istakli su.

Zato bi centralne banke trebalo da koordiniraju poteze i „jasno obaveštavaju javnost o svojim odlukama“ kako bi „snizile stepen nužnog zaoštravanja“ monetarne politike, poručili su.

Centralne banke obično se ne dogovaraju o monetarnoj politici, ali su u nekoliko navrata koordinirale odluke kako bi podstakle privredu, napominje BBC, i podseća na finansijsku krizu 2008. i 2009. godine, koju je izazvalo pucanje balona na tržištu finansijskih obveznica u SAD-u.

Tada su američki Fed, ECB, kanadska, švedska, švajcarska i britanska centralna banka spustile kamatne stope za pola procentnog poena kako bi osigurale likvidnost u razdoblju ublaženih inflatornih pritisaka, podseća BBC.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button