FedEx menja finansijsku prognozu za ovu godinu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

FedEx menja finansijsku prognozu za ovu godinu

Kompanija FedEx povukla je finansijsku prognozu koju je objavila pre tri meseca, uz obrazloženje da je usporavanje globalne potražnje postalo intenzivnije krajem avgusta i da će se situacija pogoršati u novembarskom kvartalu.

Vrednost akcija firme za globalne isporuke pala je za više od 16 odsto, nakon što je saopšteno da su profit i prihodi u prvom kvartalu (do 31. avgusta) bili ispod očekivanja Wall Streeta. Vrednost fjučersa S&P 500 indeksa takođe je pala, jer su nepovoljni finansijski rezultati FedExa još više podstakli zabrinutost u vezi sa usporavanjem globalne ekonomije, piše Reuters.

Sveukupno, zbog usporavanja ekonomske aktivnosti širom sveta kompanija FedEx Express je u prošlom kvartalu izgubila prihode u iznosu od 500 miliona dolara, dok je gubitak za FedEx Ground iznosio 300 miliona dolara.

Iz kompanije je saopšteno da je u planu smanjivanje troškova koje uključuje i zatvaranje kancelarija na određenim lokacijama, manji broj radnih sati i konsolidaciju određenih objekata za sortiranje.

Potrošači širom sveta se bore sa višim troškovima za osnovne potrepštine kao što su hrana i gorivo, a u isto vreme se okreću od kupovine u e-commerce radnjama i vraćaju kupovini u fizičkim prodavnicama, posetama restoranima i putovanjima.

Neki eksperti tvrde da je FedEx trebalo brže da uskladi poslovanje sa padom potražnje, posebno nakon što je iz Amazona saopšteno da proširuje skladišta, dok su direktori američkih luka ukazali na usporavanje uvoza, a diskreciona potrošnja nastavila da se bori sa inflacijom.

“Trebalo je da vide da će doći do ovoga još pre mesec dana”, izjavio je industrijski konsultant Satiš Džindel (Satish Jindel), koji je učestvovao u pokretanju i proširenju kompanije FedEx Ground.

Upozorenje kompanije FedEx u produženom trgovanju je uzrokovalo je pad vrednosti akcija rivalskih kompanija za dostavu, ali i maloprodaja. Cene akcija kompanije United Parcel Service pale su za pet odsto, dok su deonice Amazona izgubile 1,9 odsto vrednosti.

U FedExu očekuju da će u prvom kvartalu imati prihode od 23,2 milijarde dolara, što je ispod očekivanja analitičara, koji su prognozirali 23,59 milijardi dolara, navode iz firme Refinitiv IBES. Očekuje se da će prilagođena zarada iznositi 3,44 dolara po akciji, značajno ispod procenjenih 5,14 odsto.

Kompanija je povukla prethodno objavljenu prognozu za ovu fiskalnu godinu.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button