Prvi intervju nakon prevrata: Sem Altman i Mira Murati o narednim potezima OpenAI – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Prvi intervju nakon prevrata: Sem Altman i Mira Murati o narednim potezima OpenAI

Sem Altman i Mira Murati govorili su o nedavnim događajima u OpenAI, uključujući Altmanov iznenadni otkaz i brzi povratak, kao i kako ovi događaji utiču na budućnost kompanije i njen pravac u svetu veštačke inteligencije.

Generalni direktor OpenAI Sem Altman i Mira Murati, tehnička direktorka kompanije, u ekskluzivnom intervjuu za The Verge detaljno su govorili o nedavnim izazovima i promenama u predvodnika u revoluciji veštačke inteligencije. Altman je opisao svoj kratkotrajni otkaz i brzi povratak na čelo kompanije, naglašavajući svoju posvećenost misiji OpenAI i razvoju bezbedne veštačke opšte inteligencije (AGI).

Altman je ispričao o svojim inicijalnim osećanjima povodom otkaza – mešavini iznenađenja, ljutnje i povređenosti. Navodi da mu je trebalo vremena da se „izbori sa svojim emocijama i egom“, ali je na kraju prihvatio ponudu odbora da se vrati, „vođen ljubavlju prema kompaniji i njenim ciljevima“.

Kada je reč o razlozima njegovog otkaza, Altman je bio uzdržan, navodeći da će se nezavisna istraga voditi pod vođstvom novog odbora, na čelu sa Bretom Tejlorom. Naglasio je da željno iščekuje rezultate ove istrage, ali je u tom trenutku bio nevoljan da deli više informacija.

Murati je govorila o unutrašnjim dinamikama kompanije i kako su one uticale na odluke i promene. Istakla je da su, uprkos izazovima, održali fokus na istraživanju i razvoju, te da kompanija nije izgubila nijednog zaposlenog ili klijenta tokom ovog perioda. Naglasila je važnost timskog rada i podrške unutar OpenAI.

Altman i Murati su takođe diskutovali o budućim planovima kompanije, uključujući unapređenje strukture upravljanja i nastavak fokusa na bezbednost u razvoju AI tehnologija. Iako su izbegli da daju konkretne detalje o nedavnom proboju u modelu Q*, oba su naglasila važnost konstantnog napretka u istraživanju i razvoju AI.

Na kraju intervju, Altman je delio svoje lične pouke iz ove situacije, ističući da je naučio vrednost otpornosti i sposobnosti tima da funkcioniše i u njegovom odsustvu. Oboje su izrazili optimizam za budućnost OpenAI, uprkos nedavnim izazovima.

Ovaj intervju pruža uvid u dinamiku unutar jedne od vodećih kompanija u oblasti veštačke inteligencije, ističući kako lideri kompanije navigiraju kroz izazovne situacije i održavaju fokus na inovacijama i sigurnosti.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button