EPS najavila gradnju solarnih elektrana od 2025. – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

EPS najavila gradnju solarnih elektrana od 2025.

Do 2025. godine glavni fokus EPS je na revitalizaciji postojećih hidroelektrana, a posle toga EPS će investirati u solarne elektrane – najavio je izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom Dragan Vlaisavljević na jučerašnjoj konferenciji OIE Srbija 2022.

Osim vetroparka Kostolac čija je puštanje u rad najavljeno za dve godine, u pripremi je izgradnja još dva vetroparka od ukupno 300 MW.

Kako je istakao, okolnosti za EPS su nepovoljne, jer je njegova pozicija drugačija u odnosu na proizvodne kompanije u EU koje nemaju ograničenje cena.

“EPS nije povećao investicioni kapacitet, do 2025. godine glavni fokus je na revitalizaciji postojećih hidroelektrana” otkrio je Vlaisavljević.

Gradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koja je predstavljena kao jedan od najvažnijih investicionih projekata u energetici Srbije, ipak će sačekati bar do 2025. godine.

“Projekat Bistrica je star 40 godina i radi se po treći put. Sledeća faza je izrada dokumentacije. Kritičan momenat je zatvaranje finansijske konstrukcije, ne verujem da će se to desiti pre 2024. godine, a realizacija 2025. godine. Zašto se ranije to nije uradilo, duga je priča”, rekao je Vlaisavljević.

On je podsetio da je u toku izgradnja vetroparka Kostolac, a u pripremi su još dva vetroparka od po 150 MW – prvi bi trebalo da uđe u pogon za 2,5 godine, a drugi 2026/2027. EPS takođe pregovara sa velikim svetskim investitorima u vetroparkove o ugovorima za otkup električne energije.

– Ono što nedostaje je povezivanje regiona. Pravo dizanje likvidnosti organizovanog tržišta desiće se kada ceo region uđe u povezano evropsko tržište za električnu energiju. To znaju i investitori koji planiraju da ulože stotine miliona evra u vetroparkove i banke koje im daju kredite i koji ne veruju u likvidnost unutardnevnog tržišta – istakao je Vlaisavljević.

On je otkrio i da EPS radi na projektima velikih solara jer raspolaže zemljom koja može da se prenameni, ali su ti projekti u planu posle 2025. godine.

Konferenciju OIE Srbija 2022 organizovalo je udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i organizacije WindEurope.

Izvor: eKapija

Tags
Back to top button