Ministar Nedimović za Bankar.rs: Od početka godine podelili smo 18,1 milijardi dinara podsticaja – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Ministar Nedimović za Bankar.rs: Od početka godine podelili smo 18,1 milijardi dinara podsticaja

Za prvih sedam meseci 2019. godine realizovan je 77.171 zahtev za podsticajima poljoprivredi u ukupnom iznosu od 18,1 milijardi dinara, kaže u intervjuu za Bankar.rs ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Govoreći o jeftinim kreditima poljoprivrednicima, ministar navodi da je mera kreditne podrške vrsta podsticaja kojom se poljoprivrednim gazdinstvima omogućava olakšani pristup korišćenju kredita, i to za razvoj stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, kao i za investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu i nabavku hrane za životinje.

“Krediti, čiji je rok od jedne do pet godina sa grejs periodom do godinu dana, odobravaju se i isplaćuju u dinarima – bez valutne klauzule i predstaljaju jedne od najpovoljnijih kredita na tržištu, gde fiksna kamatna stopa iznosi od 1% do 3% na godišnjem nivou. U 2019. godini do danas odobreno je ukupno 2.317 kredita u ukupnom iznosu od 3,5 milijarde dinara”, rekao je Nedimović.

Koliko ta vrsta pomoći poljoprivrednicima utiče na rast poljoprivredne proizvodnje i koliki je to značaj za rast BDP-a?
Kroz podsticaje za investicionu podršku ostvaruje se modernizacija i opremanje gazdinstava što utiče na povećanje efikasnosti i produktivnosti gazdinstava, a samim tim i na povećanje proizvodnje. Ovaj uticaj je naročito značajan kod podsticaja za preradu na gazdinstvu, s obzirom da se preradom ostvaruje viši nivo dodate vrednosti, a samim tim i veći doprinos BDV poljoprivrede.
Drugu veliku grupu podsticaja za poljoprivrednike čine sredstva namenjena direktnim plaćanjima čiji je osnovni cilj održavanje stabilnosti dohotka poljoprivrednika, a kroz smanjenje varijabilnih troškova, odnosno smanjenje cene koštanja. Ono što je jako bitno je da se u poslednje četiri godine permanentno povećavaju iznosi podsticaja kako za direktna plaćanja, tako i za investicionu podršku.
Gledano sa makroekonomske strane, poljoprivreda je sektor koji ima dugogodišnje relativno stabilno učešće u BDV od 8,2% (prosek 2014-2018), te se i ove godine očekuje da će učešće poljoprivrede biti u okviru proseka.

Koji su planirani koraci u tom smeru do kraja godine, koliko će još novca biti prosleđeno poljoprivrednicima?
U narednom periodu se očekuje dalje sprovođenje aktuelnih pravilnika i objavljivanje konkursa, od kojih možda najviše pažnje zaokupljuju novi IPARD pozivi kao i konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima od 18 do 40 godina gde je moguće da mladi ostvare bespovratnu pomoć za pokretanje poljoprivredne proizvodnje od 75% od vrednosti investicije, odnosno maksimalno 1,5 miliona dinara po korisniku. Plan je da se kroz mere podrške do kraja godine poljoprivrednim proizvođačima isplati još 20,1 milijarda dinara.

Tags
Back to top button