Broj građevinskih dozvola u Srbiji veći, vrednost radova udvostručena – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Broj građevinskih dozvola u Srbiji veći, vrednost radova udvostručena

U Srbiji je u julu 2022. godine izdato 2.370 građevinskih dozvola, što je povećanje od četiri odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.


Broj dozvola je porastao i na mesečnom nivou, pa je u odnosu na jun izdato 8,4 odsto više građevinskih dozvola, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije.

Vrednost predviđenih radova je, uprkos jednocifrenom rastu broja dozvola, skoro udvostručena. U odnosu na jul 2021. godine, vrednost radova u građevinarstvu za koje su dozvole izdate skočila je za 95,8 odsto, pokazuju podaci.

Više od 81 odsto dozvola odnosi se na zgrade, što je tek koji procenat više u odnosu na jun. U okviru dozvala izdatih za zgrade, većina dozvola (79,6 odsto) izdata je za stambene objekte.

Prosečna kvadratura stana iznosiće 76,8 kvadratnih metara, dok će deseti deo stanova biti građen kao objekat sa jednom stambenom jedinicom.

Vrednost radova za izgradnju zgrada je na godišnjem nivou uvećana za 63,1 odsto, dok je vrednost radova za ostale građevine porasla više nego dvostruko, za oko 163 procenta.

Rast cena novogradnje dvocifren

Da inflacija pogađa građevinski sektor, pokazuju i podaci iz zasebnog izveštaja RZS koji pokazuju da su cene novogradnje takođe ubrzano rasle u prvoj polovini godine.

Prosečna cena stanova novogradnje u prvih šest meseci 2022. godine iznosila je 200.989 dinara po kvadratnom metru, što je za 11,7 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

U drugoj polovini prethodne godine, rast cena novogradnje je iznosio 7,1 odsto.

Najviše cene, ali i najbrži rast, registrovani su u beogradskim opštinama. Prosečna cena kvadrata je u prestonici porasla za 14,8 odsto u analiziranom periodu, dostižući 290.275 dinara. Rekorder je, kao i u prethodnom izveštaju, bila opština Savski venac, gde je kupac za kvadrat u proseku morao da plati 418.371 dinar.

Kao i u prethodna dva izveštaja, Bujanovac je bila opština sa najnižom prosečnom cenom kvadrata koja je iznosila nešto iznad 53.000 dinara.

Objašnjenje za rast cena može se naći i u izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije (NBS), koji navodi da je rast cena elemenata i materijala u građevinarstvu na godišnjem nivou u drugom tromesečju iznosio 21 odsto.

Ovo je “pokazatelj da su troškovni pritisci u građevinarstvu još uvek izraženi”, dodali su tada iz NBS.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button