Šta se desi sa Bitcoinima u slučaju smrti vlasnika? – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Šta se desi sa Bitcoinima u slučaju smrti vlasnika?

Mladić u Koloradu je iznenada preminuo i svojoj porodici ostavio teret da sortiraju svu njegovu imovinu. Međutim, niko nije znao da je on godinama investirao u Bitcoin koji je 2013. godine vrijedio 13 dolara, a danas oko 9.500 dolara.

Njegovi najbliži trebalo je da naslede pravo malo bogatstvo – ali samo ako lociraju Bitcoin i pronađu način da dođu do njega.

Bitcoini su virtuelan novac koji štiti gotovo nepremostiva kriptografija. Zbog toga njegovi vlasnici ne moraju da brinu o krađi, ali isto tako postoji i rizik da nakon njihove smrti ovo bogatstvo ostane van domašaja njihovim porodicama.

A to može da bude problem, pogotovo ako se desi nešto nepredviđeno.

Bitcoini se čuvaju u virtuelnom “novčaniku”. Svaki novčanik koristi niz nasumičnih karaktera koji se nazivaju “javni ključ”. On je vidljiv svima.

Postoji i “privatni ključ” koji zna samo vlasnik i koji mu omogućava pristup Bitcoinu.

Ako vlasnik Bitcoina umre i ne prenese nekome svoj privatni ključ, njegovi nasljednici ne mogu da pristupe bogatstvu unutar novčanika.

Kako bi to sprečio, vlasnik samo mora da nekome da kopiju svog privatnog ključa, ili ga zapiše i stavi u testament kako bi bio siguran da novac neće biti izgubljen u slučaju neke nesreće, prenosi “Telegraf.rs”.

Ako Bitcoini ni na koji način nisu spomenuti u testamentu, sudeći po advokatima, onda se primjenjuje poseban scenario u kom naslednici mogu ipak da dođu do novca tvrdeći da bi “osoba želela da njegova porodica naslijedi taj novac”.

Tags
Back to top button