Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama   – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama  

Jesen polako stiže, a da li za njom ide i hladna ili polarna zima ostaje nam još nekoliko meseci da saznamo. Za to vreme treba se pripremiti za grejnu sezonu, ali i za veće račune za struju, gas, grejanje, kao i na kasama u supermarketu kada krenete u svakodnevnu nabavku.

Zbog toga će ove nedelje biti veoma značajna odluka o visini minimalne cene rada za sledeću godinu, koja bi trebalo da bude doneta do 15. septembra, na ovaj ili onaj način – dogovorom socijalnih partnera ili konačnom “presudom” Vlade Srbije. Saznaćemo i najnovije podatke o tržištu nekretnina u Srbiji i indeksu cena i industrijskog prometa, a ministri poljoprivrede i trgovine najrazvijenijih zemalja sveta održaće svoje sastanke od kojih bi mogla da zavise dalja kretanja na globalnom tržištu. Za četvrtak i petak zakazana je tradicionalna regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima, a u subotu u Beograd stiže bolid Formule 1, prvi put posle 83 godine.

Pada odluka o “minimalcu”

Za utorak, 13. septembar zakazana je nova sednica Socijalno-ekonomskog saveta Srbije na kojoj će biti nastavljeni razgovori o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu. Poslodavci, sindikati i država do sada nisu uspeli da postignu kompromis, a kako trenutno stvari stoje, ne očekuje se da će dogovor biti postignut. Naime, država je ponudila povećanje od 14 odsto, čime bi minimalac dostigao 40.000 dinara. Sa ovim predlogom saglasni su poslodavci, ali sindikati smatraju da minimalna zarada ne sme da bude ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe.

Ako se zainteresovane strane ne dogovore, konačnu reč o visini minimalne zarade za 2023. godinu doneće Vlada Srbije najkasnije do 15. septembra.

Sastanak ministara poljoprivrede i trgovine Evropske unije i G7

U Pragu će od srede do petka biti održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije, a za četvrtak je u nemačkom gradu Nojhardenbergu zakazan sastanak ministara trgovine Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta – G7 (Nemačka, Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija, SAD i Kanada).

Ovi skupovi visokih zvaničnika mogli bi značajno da utiču na kretanja na globalnom tržištu u trenutku kada milionima građana preti kriza energenata, moguće nestašice i restrikcije, ali i opasnost od značajnog rasta cena hrane i osnovnih životnih namirnica.

Novi statistički podaci o nekretninama, cenama, preduzetništvu…

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o cenama stanova u novogradnji za prvo polugodište 2022. godine. Ova informacija biće značajna za ocenu aktuelnih trendova na tržištu nekretnina, ali i za prognozu mogućeg kretanja cena kvadrata u narednom periodu.

Biće poznat i broj izdatih građevinskih dozvola i indeks prometa u industriji za jul, kao i indeks potrošačkih cena za avgust. Takođe, u ponedeljak će biti objavljen mesečni statistički bilten za jun 2022. godine, a krajem nedelje znaće se i broj preduzetnika koji su poslovali u Republici Srbiji tokom prošle godine.

Regionalna konferencija Digital 2022 u Beogradu

Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima – Digital 2022, biće ove godine održana 15. i 16. septembra u hotelu Metropol u Beogradu. Ovaj skup sa tradicijom od 2014. godine okuplja na jednom mestu tržišne lidere, poznavaoce telekomunikacija i svih vrsta medija kao i sve čelne ljude industrija koje pokreću privredu u Srbiji.

Program će biti posvećen tome kako je izgledao i kako će izgledati svet medija, telekomunikacija i digitalnih trendova i koje teme će obeležiti naredni period u ovim oblastima. Kroz panel diskusije, predavanja i studije slučajeva govoriće se o tome šta se u proteklih godinu dana dešavalo u svetu informacionih i komunikacijskih tehnologija, koji su izazovi beskontaktnog plaćanja, na koji način je digitalizacija promenila muzičku industriju i kako doprinosi razvoju bendova. Takođe, biće reči i o procvatu filmske i televizijske produkcije, srpskoj IT sceni, kako se stvaraju popularni digitalni proizvodi, da li smo bezbedni u virtuelnom svetu, šta je novo na sceni društvenih medija u našem regionu i o mnogim drugim temama.

Formula 1 u Srbiji posle 83 godine

Posle Dalasa, Tokija, Meksiko Sitija, Belfasta, Kopenhagena, Džede i mnogih drugih svetskih lokacija, Red Bull Show Run prvi put dolazi u Beograd. Događaj je zakazan za subotu, 17. septembra i otvoren je za javnost, a biće postavljene i četiri tribine za sedenje na lokacijama duž trase kojom će proći šampionski bolid Sebastijana Fetela RB7.

Trkačkim autom Red Bulla upravljaće britanski vozač Dejvid Kultard, pobednik 13 trka Formule 1, koji se čak 62 puta u karijeri popeo na pobedničko postolje. Bolid kojim je osvojena kontruktorska i vozačka titula F1 u 2011. godini proći će trasom Studentski trg – Vasina – Trg Republike – Kolarčeva – Terazije i nazad.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button