Više od tri miliona e-faktura prošlo kroz novi sistem – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Više od tri miliona e-faktura prošlo kroz novi sistem

Kroz novi sistem elektronskog fakturisanja do sada je prošlo više od tri miliona elektronskih faktura, a u sistemu trenutno radi 176.329 subjekata, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Kako je navelo na Instagramu, izdavanje i prijem elektronske fakture izvršava se trenutno.

Ministarstvo podseća da su od 1. maja ove godine subjekti javnog sektora u obavezi da primaju i čuvaju elektronsku fakturu, i da izdaju tu fakturu drugom subjektu javnog sektora.

„Tada je nastupila i obaveza subjekata privatnog sektora, da izdaju e-fakturu subjektu javnog sektora. Zatim je od 1. jula nastupila obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i e-fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora.

Konačno, od 1. januara 2023. godine biće obavezno izdavanje i čuvanje e-faktura u transakcijama između subjekata privatnog sektora”, navodi ministarstvo, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno, sistem elektronskog fakturisanja doprinosi poboljšanju privrednog ambijenta i olakšavanju poslovanja i zato je uvođenje ovog sistema bio jedan od apsolutnih prioriteta Ministarstva finansija, zajedno sa uvođenjem nove e-fiskalizacije.

Tags
Back to top button