Tramp zabranio Amerikancima da ulažu u kineske kompanije povezane s vojskom – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Tramp zabranio Amerikancima da ulažu u kineske kompanije povezane s vojskom

Predsednik SAD, Donald Tramp, u četvrtak je zabranio Amerikancima da ulažu u kineske kompanije koje je njegova vlada optužila za podršku vojnim aktivnostima Pekinga.

On u uredbi precizira da će ta zabrana stupiti na snagu 11. januara, devet dana pre njegovog očekivanog odlaska iz Bele kuće i dolaska njegovog naslednika Džozefa Bajdena.

Amerikanci sa ulozima i drugim finansijskim interesima u kompanijama koje su na meti te odluke, moraju da ih prodaju do novembra 2021. godine.

Ta odluka je deo nedavne ofanzive Trampove administracije za suzbijanje rastuće moći Pekinga, odlučnog da se takmiči s Vašingtonom na svetskoj sceni na gotovo svim frontovima – od ekonomije, preko vojske, do politike i tehnologije.

Tramp u uredbi tvrdi da Kina “američki kapital sve više eksploatiše da bi omogućila razvoj i modernizaciju svojih vojnih aktivnosti, obaveštajnih službi i drugih bezbednosnih sistema, što joj omogućava da preti direktno” SAD i američkim trupama u svetu.

Novac američkih građana uložen u te kompanije, piše dalje Tramp, omogućava Pekingu da razvije oružje za masovno uništenje i da izvrši sajber-napade “protiv Sjedinjenih Država i njihovog naroda”.

Jasno je da Kina “eksploatiše američke investitore da bi finansirala razvoj i modernizaciju svoje vojske”, zaključuje Tramp koji odbija da prizna poraz na predsedničkim izborima 3. novembra.

Kompanije na koje cilja njegova uredba su i javne i privatne u vazduhoplovstvu, pomorskom transportu, građevinarstvu, komunikacijama i novim tehnologijama.

One se kotiraju na kineskim berzama i na Volstritu putem finansijskih instrumenata ili podružnica.

Građani u njih ulažu putem zajedničkih fondova koji objedinjuju ušteđevinu mnogih investitora, i nude upravljanje portfeljem. Mali vlasnici najčešće nisu svesni da poseduju akcije kineskih preduzeća.

“China Mobile Communications” i “China Telecommunications Corp.” nalaze se na spisku kompanija na koje Tramp cilja.

Tags
Back to top button