Twitter platio uzbunjivaču 7 miliona dolara za ćutanje? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Twitter platio uzbunjivaču 7 miliona dolara za ćutanje?

Twitter je platio uzbunjivaču koji je postavio pitanja o operativnim problemima na društvenoj mreži sedam miliona dolara kako bi obezbedio njegovo ćutanje, kaže advokat Elona Muska.

Isplata je pomenuta usput na ročištu 6. septembra u tužbi između Twittera i Muska zbog njegovih pokušaja da otkaže kupovinu kompanije od 44 milijarde dolara. “Plaćaju momku sedam miliona dolara i paze da bude tih”, rekao je Muskov advokat Alex Spiro na saslušanju. Ljudi upućeni u slučaj potvrdili su da se radi o isplati uzbunjivaču Peiteru Zatku.

Predstavnici Twittera u četvrtak odbili su da komentarišu isplatu Zatku, bivšem šefu bezbednosti kompanije. Wall Street Journal objavio je informaciju o uplati u četvrtak. List, pozivajući se na neidentifikovane osobe upoznate sa ovim pitanjem, navodi da je uplata deo nagodbe u vezi sa Zatkovom izgubljenom odštetom nakon što je napustio Twitter. Dogovor nije dozvolio Zatku da govori javno, ali bi mu omogućio da deluje kao vladin uzbunjivač o vremenu koje je proveo u kompaniji, objavio je list, pozivajući se na upoznate izvore.

Musk je odustao od kupovine Twittera nakon što je tvrdio da je platforma dovela u zabludu njega i investitore o broju neželjenih i bot naloga među više od 230 miliona korisnika. Twitter tvrdi da je Muskova zabrinutost oko botova izgovor za izlazak iz dogovora u kojem je najbogatija osoba na svetu navodno razvila kajanje kupca.

Obe strane se pripremaju za oktobarsko suđenje u okviru Twitterove tužbe koja ima za cilj da primora Muska da dovrši dogovor. Sudija iz Delavera Kathaleen St. Jude McCormick u sredu je odobrila Muskov zahtev da doda Zatkove navode svojim protivtužbama, ali ona je odbila njegov zahtev da odloži suđenje.

Milijarder tvrdi da je Zatko izrazio zabrinutost zbog broja botova u Twitterovoj korisničkoj bazi, zajedno sa optužbama za slabu bezbednost računara i probleme privatnosti pre nego što je otpušten iz kompanije. Musk tvrdi da Zatkove tvrdnje potkrepljuju njegove argumente da je on legitimno odbacio dogovor.

Tokom rasprave pred Mekormik, Twitterovi advokati osporavali su Zatkov kredibilitet, odbacujući njegove pritužbe kao motivisane da naškode kompaniji iz koje je otpušten i da nisu kredibilne.

Spiro je branio Zatka, rekavši da uzbunjivač nije samo uzeo svoj novac i ostavio svoje probleme sa Twitterom iza sebe. Umesto toga, obratio se Kongresu i regulatorima sa svojim žalbama. Trebalo bi da Zatko svedoči pred senatskom komisijom sledeće nedelje, a pozvan je i da svedoči u tužbi o Twitteru.

“Problem je što su mu platili sedam miliona dolara”, rekao je Spiro sudiji.

“Problem je u tome što, ako je zaista želeo novac, kako to da još uvek radi ovo ako ne želi ni pravdu.”

Slučaj je Twitter protiv Mauka, 22-0613, sud u Delaveru (Vilmington).

Izvor: Bloomber Adria

Tags
Back to top button