Inspekcija proverava da li se prave zalihe mleka, očekujemo stabilizaciju tržišta – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Inspekcija proverava da li se prave zalihe mleka, očekujemo stabilizaciju tržišta

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović rekao je za RTS da je posle donošenja najnovije uredbe Vlade o novoj ceni mleka, stabilnije tržište mlekom.

Vlada Srbije propisala je pre tri dana novu, maksimalnu maloprodajnu cenu mleka, koja za dugotrajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti može najviše da košta 128,99 dinara.

Uredbom se do 30. septembra uvodi i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda,

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović rekao je za RTS da je posle donošenja uredbe stabilnije snabdevanja tržišta mlekom, jer su kroz zabranu izvoza zadržane određene veće količine.

“Mi očekujemo stabilizaciju, ali o su to kratkoročna rešenja. Mi se moramo strateški baviti našim lancem snabdevanja unuter zemlje, a trgovci će biti partner”, rekao je Malinović.

Država je, kaže, kroz nadležne institucije povećala kontrolu na terenu, kroz tržišnu inspekciju da da proveri da li neko pravi zalihe.

“Rezultati koje dobijamo sa terena i ono što mi znamo jeste da trgovci ne prave zalihe, trgovci su most između proizvođača i potrošača”, kaže Malinović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je do kratkoročne nestašice mleka došlo, jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju. Jedine zemlje u okruženju koje imaju mleka su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj muznih krava u poslednjoj deceniji smanjen je za 55.000, a u oko 10.000 gazdinstava proizvodnja mleka je ugašena.

U 2019. godini bilo je više od milijardu 500 hiljada litara mleka godišnje, a ove godine za 255 miliona litara manje. To je dnevno oko 700.000 litara mleka manje.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button