Telekomunikacije danas imaju jaku konkurenciju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Telekomunikacije danas imaju jaku konkurenciju

Partner McKinsey & Company Emir Zildžović rekao je za Bloomberg Adria TV da se u poslednjih 10 godina sektor telekomunikacija suočio sa izazovom kada je u pitanju rast prihoda.


“To je bilo praćeno investicijama u nove tehnologije, nove komunikacije koje, nažalost, većina ovih igrača nisu uspeli da monetizuju i sve to je rezultiralo time da je prinos koji su telekomi ostvarili za poslednjih 10 godina za akcionare bio ispod troška kapitala”, rekao je Zildžović.

On je dodao da je došlo do značajnog povećanja konkurencije pošto je sektor porastao kroz platforme poput Netflixa, Disney Plusa i Amazon Primea, koji svoje ponude direktno nude korisnicima.

Pored toga, Zildžović je objasnio da rastu troškovi u toj industriji upravo zbog potrebe za tehnološkim inovacijama.

“Sektor definitivno prednjači kada je u pitanju upotreba novih tehnologija. U globalnom ‘sureveyu’ koji mi sprovodimo svake godine, telekom je jedan od top tri sektora kada je u pitanju upotreba veštačke inteligencije i napredne analitike”, izjavio je on.

Upitan o budućnosti sektora, partner iz najveće svetske konsultantske kuće rekao je da industrija može otići u jedan od dva pravca: ili će ponuditi dodatu vrednost, ili će se svesti na prodaju jedne konekcije.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button