Niže cene nafte ne znače ništa na srpskim pumpama – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Niže cene nafte ne znače ništa na srpskim pumpama

Vraćanje cena nafte na tržištima na nivoe iz januara nije doprinelo smanjenju cena goriva na pumpama u Srbiji, iako su cene rasle prethodno zajedno sa povećavanjem tenzija oko korišćenja ruske nafte u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Cena fjučersa nafte West Texas Intermediate u četvrtak bila je za 8,4 odsto niža nego 10. februara, a u istom periodu brent je pao za 3,5 odsto. Međutim, u tom periodu cena goriva evropremijum BMB 95 porasla je za 0,56 odsto, dok je istovremeno cena evrodizela skočila za 27,2 odsto.

Do juna cene nafte na svetskom tržištu i cena goriva u Srbiji kretale su se u istom pravcu. Međutim, posle toga je došlo do pada cene nafte na berzama, ali cene goriva u Srbiji to nisu ispratile.

Cene goriva se u Srbiji uređuju Vladinim uredbama od 10. februara. Osim ograničenja cena, Vlada Srbije je u avgustu i zabranila izvoz dizela, navodeći “globalni poremećaj na tržištu naftnih derivata i energetsku krizu u svetu” i ukazujući na to da postoji bojazan od potencijalne nestašice dizela.

Cena nafte opala je od kada je porastao strah od recesije. U anketi za Bloomberg, analitičari su procenili da je šansa za recesiju u evrozoni u narednih 12 meseci 55 odsto. Osim toga, očekuje se da će u toku dana Evropska centralna banka povećati kamatne stope kako bi pokušala da se izbori sa rekordno visokom inflacijom na kontinentu, što bi poskupelo kredite.

Fabričke porudžbine u Nemačkoj pale su šesti mesec zaredom zbog inflacije i neizvesnosti oko snabdevanja energijom, a sa padom industrijske proizvodnje pada i potražnja za naftom.

Cene dizela divljaju

Slična situacija je i u Srbiji. Industrijska proizvodnja opala je 1,6 odsto u julu na godišnjem nivou, a Narodna banka Srbije očekuje da inflacija može dostići i 14 odsto, a energenti predstavljaju jedan od najvećih faktora poskupljenja u zemlji.

Na pad cena WTI i brenta reagovao je čak i OPEC+, koji je smanjio proizvodnju za oktobar ne bi li uticao na ponudu.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button