Rasprodaja oborila tržišnu kapitalizaciju kripta ispod bilion dolara – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTEKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Rasprodaja oborila tržišnu kapitalizaciju kripta ispod bilion dolara

Bitcoin koketira sa mogućnošću da se vrati na najnižu ovogodišnju cenovnu vrednost, nakon rasprodaje kriptovalute koja je ponovo gurnula ukupnu tržišnu vrednost sektora ispod bilion dolara.

Najjači kripto-novčić do sada je ove nedelje pao za više od šest odsto i trgovao se za oko 18.620 dolara u 10.28 ujutru u Singapuru. Kripto-tržišna kapitalizacija je pala za sličan procenat u poslednja 24 sata, navodi CoinGecko.

Povećane realne kamatne stope, koje se posmatraju kao pravi trošak zaduživanja, predstavljaju veliki pritisak na niz rizičnih sredstava i kripto u tom pogledu nije izuzetak. Slabljenje bitcoina približava ga najnižoj vrednosti od oko 17.600 dolara, koja je dostignuta u junu, usled ekscesa kod kripto-zajmodavaca i hedž fondova.

“Makronarativ je veoma teško zanemariti i on će uticati na rizična sredstva”, rekao je Kevin Loo, šef odeljenja za investicije u IDEG Asset Managementu, za Bloomberg TV. “Bitcoin je ispod 20.000 dolara. Bili smo u toj situaciji i ranije i verovatno bi vrednost mogla da se spusti još malo.”

Istovremeno, ostaje optimizam zbog predstojeće nadogradnje Ethereumove mreže, za koju se neki analitičari nadaju da će privući sveže investicije u ether i druga digitalna sredstva.

“Bitcoin je bio na 3.000 dolara prve kripto-zime i ako posmatrate kretanja od jednog pada do drugog, tendencija je da se pomeramo naviše, gledano na duži rok”, rekao je Loo.

Indeks najvećih digitalnih novčića MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 je oslabio za oko 60 odsto ove godine. Bitcoin je strmoglavo pao sa rekorda koji je dostigao u eri pandemije od skoro 69.000 dolara u novembru prošle godine.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button