Mleko ponovo skuplje, Vlada zabranila izvoz – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mleko ponovo skuplje, Vlada zabranila izvoz

Vlada Srbije ograničava izvoz mleka kako bi odgovorila na trenutnu nestašicu u zemlji, saznaje Bloomberg Adria, a odluka će se odnositi i na pojedine mlečne proizvode.

Uz to, UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od danas će koštati 128,99 dinara, a maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka smanjuje se sa 12 na pet odsto.

“Već neko vreme je evidentno da je situacija u mlečnom govedarstvu dosta kompleksna i teška, jer je povezana sa širim kontekstom poskupljenja u celokupnom lancu – od primarne proizvodnje (ishrane i uzgoja stoke), preko prerade mleka (konstantnog rasta svih sirovina i logistike), do plasmana”, rekla je za Bloomberg Adriju Maja Bađin Georgijević iz Mlekare “Šabac”.

Poljoprivrednici su u više navrata tražili povećanje otkupne cene mleka pošto su znatno porasli troškovi nege životinja s obzirom na veliku sušu u celoj Evropi.

“Godinama smo ukazivali da će doći do smanjenja proizvodnje mleka. Zadnje dve-tri godine imamo pad proizvodnje za nekih 250 miliona, što je uzrokovao manji broj životinja koje proizvode mleko. Ove godine se situacija iskomplikovala dugotrajnom sušom i visokim temperaturama”, objasnio je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u PKS za Bloomberg Adria TV.

Do odluke Vlade Srbije došlo je pošto je potrošačima postalo skoro nemoguće da nađu mleko u samoposlugama u Srbiji. Međutim, ona se ne odnosi na države članice inicijative “Otvoreni Balkan”, tako da će Severna Makedonija i Albanija i dalje moći da uvoze mleko iz Srbije.

Statistika pokazuje da je letnji period svakako najmanje produktivan za proizvodnju mleka jer mleko ima manje masnoće zbog toga što krave konzumiraju svežu travu u letnjim mesecima, te je potrebno više sirovog mleka za gotov proizvod.

“Broj krava se smanjio za nekih 55.000 – to znači da imamo 700.000 litara mleka manje na dnevnom nivou, to je pad od nekih 255 miliona na godišnjem nivou. Još uvek proizvodimo dovoljno mleka za naše potrebe i za neke blage tržišne viškove za izvoz”, dodao je Budimović.

Krajem avgusta, vlast u Srbiji produžila je važenje ograničenja cene mleka od 2,8 odsto masti na 119,99 dinara.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button