Luksuzni sat stvar prestiža, a u vreme krize i (dobra) investicija – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Luksuzni sat stvar prestiža, a u vreme krize i (dobra) investicija

Luksuzni satovi se odlično prodaju u vreme krize i to, kako novi tako i polovni. Međutim, ako ste mislili da je dovoljno imati dovoljno novca za neki od tih “dragulja”, varate se.

Ponuda se drži pod kontrolom.

Ko ima veze s luksuznim satovima taj obično ćuti. Prodaja, zarada, prognoze – juveliri daju samo nezvanične izjave i ne bi hteli da ih novinari citiraju. Proizvođači satova ne daju intervjue, a nemačko Centralno udruženje za satove, nakit i tehniku za merenje vremena uopšte ne reaguje na upite. I švajcarsko udruženje odbija da da izjavu uz neobično objašnjenje: luksuzni satovi nisu njihova tema.

Ali, iz neformalnih razgovora je jasno da posao s luksuznim satovima ide izvrsno. Većina luksuznih satova dolazi iz Švajcarske – Roleks, Patek Filip, Omega ili Kartije (Rolex, Patek Philippe, Omega, Cartier). Ovaj poslednji je, istina, francuski, ali pripada švajcarskom koncernu Richemont.

Samo u Nemačkoj je prodaja luksuznih satova 2021. porasla na milijardu evra, to je gotovo 13 posto više nego godinu dana ranije. Prve godne pandemije (2020.) su putovanja bila ograničena, a čak trećina luksuznih satovi se kupuje upravo na putovanjima.

Švajcarske industrija satova navodi da je 2021. izvezeno 30 posto više satova. Kad se pogleda ukupna vrednost švajcarskog izvoza, na luksuzne satove – koji koštaju najmanje 3.000 švajcarskih franaka – otpada gotovo tri četvrtine.

Ponuda se svesno ograničava

Pritom uopšte nije jednostavno kupiti takav sat. Otići do juvelira, staviti na sto hiljede evra i poneti željeni Roleks? To nije moguće, kaže Tomas Kersting, juvelir u Bonu.

“Trenutno je malo teško jer imamo ekstremne probleme s isporukom. Roleks, ne isporučuje mnogo, a potražnja je izuzetno velika. Takav razvoj pratimo poslednje tri, četiri godine.”

Proizvođači satova namerno ograničavaju ponudu i istovremeno podstiču potražnju. “Ponekad kupci moraju čekati dve, tri godine na neki sat”, kaže Kersting.

Izlaz: polovni satovi

Ko nema strpljenja može još dublje posegnuti u džep i pogledati polovne luksuzne satove na online-platformama. Tu se svake godine prodaju luksuzni satovi za oko 15 milijardi evra. Vodeća platforma je Chrono24.

Tim Štrake je suosnivač te platforme, osnovane pre 12 godina:

“Izuzimajući prvih pet sedmica pandemija nam je donela ogromno povećanje prodaje”.

Na Chrono24 mesečno se proda 20.000 do 30.000 satova. Pritom nije svakom kupcu stalo do toga da skup prestižni objekt ima na ruci.

To je uočio i Kersting. “Ranije su nam se obraćali samo stvarni interesenti za satove. Sad imamo i brojne interesente kod kojih imamo osećaj da traže objekt za investiciju ili žele da trguju satovima kako bi brzo zaradili nešto novca.”

Štrake polazi od toga da je potražnju za luksuznim satovima podstaklo obilje jeftinog novca proteklih godina, a u međuvremenu rast inflacije pothranjuje potražnju.

Uložiti novac u sat, naravno, nije bez rizika. Iako tržište cveta, cene nekih modela su opet pale.

“Mora se reći da su cene u aprilu-maju dostigle nivo koji više nije zdrav za tržište. Bilo je tako da – kupite čelični Roleks, a u trenutku kad napuštate radnju taj sat je vredio dvostruko ili čak trostruko”, kaže Štrake.

Kod Patek Filipa Nautilusa su razlike između cene u ranji i cene polovnog sata još puno veće.

Glavno tržište za polovne luksuzne satove su SAD, dok se novi satovi – čak 50 odsto njih – prodaju u Kini i Hong Kongu.

Slavne ličnosti podižu cene

Glavni pokretač rasta cene je sama marka sata, kaže Štrake. Osim toga, važno je koliko primeraka nekog modela je prodato, odnosno proizvedeno.

Važnu ulogu igraju i promoteri određenih marki. Tako je najskuplji sat koji je prodat na platformi Chrono24 bio jedan sat Ričard Mil, i to model koji kao talisman nosi teniska zvezda Rafael Nadal. Cena: 1,3 miliona dolara. (naslovna slika) U januarau, kada je Nadal igrao u finalu Australian Opena Chrono24 je zabeležio apsolutni rekord potražnje tog modela.

Štrake dodaje: “Na primer kada je Hublot sponzor tabli za zamenu igrača na velikim fudbalskim utakmicama, može se tačno videti kad se dogodila neka zamena. U roku od nekoliko sekundi eksplodira potražnja marke Hublot, jer gledaoci vide logo i žele da se informišu o satovima te marke.”

Izvor: DW/B92

Tags
Back to top button