Priliv od doznaka veći za trećinu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Priliv od doznaka veći za trećinu

Doznake, odnosno novac koji šalju naši ljudi iz inostranstva i u ovoj godini ostaju stabilan prihod stanovništva. Štaviše, čak i bolji nego pre godinu dana. Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), tokom prvih šest meseci 2022. priliv po osnovu doznaka iznosio je 2,166 milijardi evra, što je za 31,8 odsto više u odnosu na priliv od 1,643 miliona evra, koliko je zabeleženo u prvoj polovini 2021. godine.

Na osnovu podataka o geografskoj strukturi doznaka za prvo tromesečje 2022. godine, vidi se da je struktura ostala stabilna i da je najviše doznaka došlo iz Nemačke (26 odsto), Švajcarske (13), Austrije (10) i SAD (sedam).

Narodna banka koristi metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda (BPM6), prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata: doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

NBS vodi Jedinstveni registar korisnika novčane doznake od 1. juna 2020. Ovaj registar sadrži podatke o klijentima koji su koristili platnu uslugu izvršavanja novčane doznake počev od dana stupanja na snagu odluke o bližim uslovima i načinu vođenja jedinstvenog registra korisnika novčane doznake, tačnije od 22. februara 2020. U njemu se, uz strogo vođenje računa o zaštiti podataka o ličnosti, vode podaci samo o korisnicima novčanih doznaka koje su izvršene putem globalnih servisa za brzi prenos novca (Vestern union, Manigram, Rija i sl.), a ne i o novčanim doznakama (ličnim transferima) koje se izvršavaju preko računa u bankama.

Na dan 17. avgusta 2022. godine, registrovana su 1.116.053 korisnika platne usluge izvršavanja novčane doznake koji su primili novčana sredstva i 470.713 korisnika platne usluge izvršavanja novčane doznake koji su slali novčana sredstva.

Tags
Back to top button