Eksplozija cena gasa posle zatvaranja Severnog toka, cene nafte rastu pre sastanka Opeka – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Eksplozija cena gasa posle zatvaranja Severnog toka, cene nafte rastu pre sastanka Opeka

Cene prirodnog gasa eksplodirale su danas posle objave o potpunom zatvaranju Severnog toka jedan, u trenutku kada su i cene nafte povišene pred odlučujući sastanak Opeka plus na kome bimoglo da se odluči o smanjenju proizvodnje.


Na holandskoj platformi za trgovinu gasom TTF, koja predstavlja referencu za evropsko tržište danas se oko 11.10 po srednjeevropskom vremenu fjučursima trgovalo po ceni od 278,500 evra po megavatčasu što je porast od 30 odsto, najveći porast od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Gasprom je u petak objavio da će gasovod Severni tok, koji je trebalo da nastavi rad u subotu posle trodnevnog prekida zbog redovnog održavanja, biti potpuno u prekidu dok se ne popravi turbina vitalna za snabdevanje Evropljanja. Gasprom je naveo da su pronađena curenja ulja u turbini tokom operacije održavanja.

Proizvođač turbina Simens Enerdži je međutim naveo da curenje ulja sa tehničke strane ne opravdava zaustavljanje gasovoda Severni tok jedan.

Sa tim novim zatvaranjem gasovoda evropska ekonomska kriza je ušla u novu kritičnu fazu.To su strahovanja o najgorem scenariju za koji su evropske vođe bile pripremljene, upozorila je Suzana Striter analitičarka u firmi Gargreaves Lansdown.

Porast cene danas je u jednoj seansi trgovanja nadoknadio velikim delom pad od prethodne nedelje.

Cena barela nafte “brent” iz Severnog mora za isporuku u novembru porasla je za 2,38 odsto na 95,65 dolara. Cena barela američke nafte WTI za isporuku u oktobru je porasla 2,6 odsto na 89,19 dolara, podstaknuta mogućim smanjenje proizvodnje Opeka plus.

Trinaest članova Organizacije zemalja izvoznica nafte (Opek) predvođene Saudijskom Arabijom i njihovih deset partnera na čelu sa Rusijom danas će u Beču, sedištu grupe, održati video konferenciju da prilagode kvote za mesec oktobar.

„Najverovatniji rezultat današnjih razgovora je da će Opek plus ostati na svojim sadašnjim nivoima prozvodnje“, rekla je analitičarka Viktorija Skolar.

Neki analitičari se slažu sa njom dok neki smatraju da je verovatno da će odlučiti da smanje proizvodnju. Analitičar Bjarne Šildrop smatra da kartel treba da zadrži cenu nafte iznad 100 dolara po barelu da bi novac nastavio da ulazi u njihove kase i da osigura da se održe investicije u taj sektor.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button