VW u ponedeljak odlučuje o lansiranju akcija Porschea – Bankar.rs
BERZAKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

VW u ponedeljak odlučuje o lansiranju akcija Porschea

Rukovodstvo Volkswagen AG-a u ponedeljak će raspravljati o planiranoj inicijalnoj javnoj ponudi Porsche-a, saopštila  je kompanija u subotu.

Kompanija je sprovela studiju izvodljivosti za inicijalnu javnu ponudu, a njen upravni i nadzorni odbor raspravljaće na sastancima treba li nastaviti s IPO-om “krajem septembra/početkom oktobra 2022”, stoji u saopštenju. Upravljačka tela takođe će odlučiti hoće li odobriti prodaju udela od 25 odsto i dela redovnih akcija Porsche Automobil Holdingu, glavnom investicionom nosiocu milijarderske porodice Porsche i Piech.

Nemački proizvođač automobila već mesecima radi na planu da ove godine uvrsti manjinski udeo u svojoj marki sportskih automobila u nečemu što bi moglo biti jedna od najvećih evropskih inicijalnih javnih ponuda ikada. Međutim, teški tržišni uslovi doveli su do zastoja.

Porsche je privukao interes ulagača za svoj IPO u vrednosti od čak 85 milijardi dolara, rekli su dobro upoznati izvori za Bloomberg News 26. avgusta. Proizvođač sportskog automobila 911 i električnog Taycana osigurao je prednarudžbine koje premašuju vrednost akcija u ponudi po proceni između 60 i 85 milijardi evra, rekli su izvori.

Poznati investitori, uključujući T Rowe Price Group Inc. i Qatar Investment Authority, već su iskazali interes za prijavu na IPO u tom rasponu vrednosti, kažu izvori. Porsche je takođe merio interes milijardera, uključujući osnivača proizvođača energetskih pića Red Bull, Dietricha Mateschitza, kao i predsednika LVMH Bernarda Arnaulta.

Izvor: Bloomberg

Tags
Back to top button