Savić: Usporavanje rasta BDP-a će se nastaviti, teško očekivati da se inflacija uskoro smiri – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Savić: Usporavanje rasta BDP-a će se nastaviti, teško očekivati da se inflacija uskoro smiri

Bruto domaći proizvod (BDP) poslednjih godinu dana beleži opadajući trend. Takva situacija će se, prema rečima Ljubodraga Savića, profesora na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nastaviti i zbog domaćih problema, ali i zbog problema sa kojima se suočava svet.

“Imajući u vidu šta se dešava u mnogo razvijenijem delu sveta nego što je Srbija, nisam optimista da ćemo moći održati ovaj nivo”, rekao je Savić u izjavi za Bloomberg Adria TV.

Dodao je da “treba da budemo zadovoljni i rastom između 1 i 2 odsto na godišnjem nivou” i da bi mnoge zemlje sveta, posebno razvijene, bile zadovoljne kada bi rast bio samo pozitivan.

Komentarišući inflaciju, rekao je da je teško očekivati da se ona uskoro smiri ili da krene da pada.

“Iako iz Narodne banke (NBS) očekuju da će se inflacija smiriti u trećem kvartalu, to nije realno očekivati. Inflacija uzima maha u svetu – svi naši najveći trgovinski partneri beleže, za njihove prilike, neverovatno visoke stope inflacije. Teško je očekivati da Srbija bude izolovano ostrvo”, izjavio je Savić.

Savić je zaključio da su negativne stope rasta vrlo loše jer psihološki deluju na ljude.

“Više zavisi od EU i Kine da li će se održati ovaj rast. U poljoprivredi smo pretrpeli veliku štetu. Sve u svemu, najmanje zavisi od nas”, kazao je on.

Podsetimo, Republički zavod za statistiku objavio je da je BDP u drugom kvartalu ove godine realno porastao za 3,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U drugom kvartalu zabeležen je rast BDP-a od 1,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u drugom tromesečju ove godine u odnosu na isti lanjski period značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 8,4 odsto, a u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 4,6 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u građevinarstvu, 7,6 procenata kao i u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 5,4 odsto.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button