Sajber napadi “uzeli” 203 milijarde evra od nemačkih kompanija – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Sajber napadi “uzeli” 203 milijarde evra od nemačkih kompanija

Preduzeća u Nemačkoj su 2021. izgubila 203 milijarde evra kroz krađu računarske opreme i podataka, špijunažu i sabotažu. To je dvadeset milijardi manje nego prethodne godine, ali skoro duplo više nego 2018. i 2019. godine, prenosi Blic.

Primetan je porast broja napada iz Rusije i Kine.

Naime, 43 odsto kompanija je u najmanje jednom napadu identifikovalo Kinu kao odredište napada. Prethodne godine taj procenat je bio 30 odsto. Broj kompanija koje su registrovale napade iz Rusije istovremeno je porastao sa 23 na 36 odsto.

Pretnja od sajber-napada došla je u puni fokus politike i ekonomije najkasnije sa ruskim napadom na Ukrajinu i kasnijom eskalacijom hibridnog rata, rekao je predsednik Bitkoma Ahim Berg. „Pretnja je velika bez obzira na to“ – dodao je on.

Autori studije ukazuju na intenzivnu migraciju napada u digitalni prostor. Gotovo četiri petine kompanija, njih 79 odsto, prijavilo je krađu IT ili telekomunikacionih uređaja, a 63 su prijavile krađu podataka.

Više od polovine ispitanih kompanija, 57 odsto, uvereno je ili barem sumnja da se špijunira njihova digitalna komunikacija, a 53 odsto da su njihovi proizvodni i komunikacioni sistemi na meti sabotera.

U domenu analogne tehnologije samo 22 odsto kompanija primetilo je sabotažu.

Potpredsednik Federalne uprave za zaštitu ustavnog poretka Sinan Selen izjavio je da posebno u Kini i Rusiji sajber-kriminalci i državne službe blisko sarađuju, odnosno da ove dve zemlje delegiraju nadležnosti i operacije na kriminalce.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button