Predsednik Bundesbanke traži veće kamate u evrozoni – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Predsednik Bundesbanke traži veće kamate u evrozoni

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel je u sredu Evropsku centralnu banku (ECB) pozvao da razbuktalu inflaciju gasi hitnim podizanjem kamatnih stopa.

“U septembru nam je potreban snažan rast kamatnih stopa, a dodatne korekcije kamate mogu se očekivati i u narednim mesecima”, rekao je Nagel u sredu u Frankfurtu, prenosi dpa.

ECB o kamati idući put odlučuje 8. septembra.

Prema preliminarnoj proceni Evrostata, poskupljenje energenata i hrane je troškove potrošača u poslednjih 12 meseci povećalo za 9,1 odsto.

“Naročito trpe domaćinstva sa slabim prihodima, koja sada jedva preživljavaju. Suočavamo se sa rizikom dugoročno snažne inflacije i da će talas poskupljenja sporo popuštati”, upozorio je Nagel.

On je dodao da bez brzih mera, Evrozona može dugoročno da ostane bez mogućnosti obaranja godišnje stope inflacije na ciljanih dva odsto.

ECB je u julu, prvi put posle 11 godina, podigla kamatne stope sa nule na 0,5 odsto, a očekuje se još jedno povećanje za pola procenta.

Nagel i drugi bankari već neko vreme zahtevaju odlučniju korekciju kamate. Federalne rezerve SAD su, na primer, već u nekoliko navrata povećavale stopu osnovne kamate za po 0,75 odsto.

(B92)

Tags
Back to top button