Trgovinom od 47 miliona Bafet oborio akcije najvećeg kineskog proizvođača e-vozila – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Trgovinom od 47 miliona Bafet oborio akcije najvećeg kineskog proizvođača e-vozila

Čuveni američki investitor i vlasnik kompanije “Berkshire Hathaway” Voren Bafet, nehotice je uticao na prilični pad deonica najveće firme za e-vozila u Kini – “BYD”.


Akcije “BYD”-a koje se nalaze na hongkongškoj berzi pale su danas, nakon što je Bafet, odnosno njegova kompanija, smanjila svoj udeo u vodećem kineskom proizvođaču električnih automobila.

Iako je “Berkshire Hathaway” neznatno smanjio svoj udeo – sa 20,04 posto na 19,92 posto – akcije “BYD”-a su potonule više od 12% tokom trgovanja u sredu.

Bile su najlošije na Hang Seng indeksu, prema podacima Refinitiva. Te deonice su, pritom, skočile više od 600% u poslednjih deset godina.

Prema podnesku objavljenom na berzi u Hongkongu, “Berkshire” je prodao 1,33 miliona akcija “BYD”-a za oko 47 miliona dolara; konglomerat sada poseduje 218,7 miliona akcija.

“Ovo je uobičajeni trend za ulagače koji počinju da povlače gotovinu sa tržišta”, rekao je Jang Liu, predsednik “Atlantis Investment”-a i glavni direktor za ulaganja.

Inače, ranije ove nedelje “BYD” je izvestio o snažnim brojkama za prvu polovinu 2020. godine, sa neto prihodom od ukupno 3,6 milijardi juana (521 milion dolara) u tom periodu, što je utrostručenje u odnosu na godinu dana ranije.

Na pitanje šta to znači za kinesko tržište električnih vozila, Liu je rekao da bi najnoviji potez Bafetove kompanije mogao biti “znak upozorenja da tržište dolazi do velike korekcije”.

Izvor: Telegraf/CNBC

Tags
Back to top button