Vučić za Rojters: Srbija može da priušti alternativu ruskom gasu i nafti – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Vučić za Rojters: Srbija može da priušti alternativu ruskom gasu i nafti

Finansije Srbije dovoljno su otporne da obezbede alternative ruskim energentima, kako bi bila rešena nestašica koja se očekuje u narednim mesecima, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu agenciji Rojters.

Srbija u velikoj meri zavisi od ruske nafte i gasa, čija je isporuka poremećena nakon rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Moskvi od strane Evropske unije, kojoj ova balkanska zemlja želi da se pridruži, ocenila je britanska novinska agencija.

Vučić je rekao da Srbija traži alternativu za snabdevanje gorivom gde god može.

– Moramo da platimo cenu rata na evropskom tlu – rekao je on, ali je dodao da ljudi neće patiti jer finansijski sistem zemlje može da se nosi sa aktuelnim dešavanjima.

– Uzećemo naftu iz Iraka… Pokušaću da razgovaram i sa Venecuelom. Uzeli bismo odakle god. Nismo gadljivi – dodao je Vučić.

Srbija takođe planira da kupuje gas od Azerbejdžana u 2023. i povećala je količinu gasa u skladištu na najviši nivo do sada.

Vučić je rekao da zemlja ima dovoljno gasa u skladištu za 60 dana, koristeći domaće kapacitete i iznajmljeno skladište u susednoj Mađarskoj.

– Tamo već ima 607 miliona kubnih metara gasa, što znači da ako ga trošite zimi … možete dobiti … 10 miliona kubnih metara dnevno, ili preko 60 dana – rekao je Vučić.

Srbija takođe treba da nabavi dodatni ugalj za svoje termoelektrane, koje obezbeđuju skoro 70 odsto električne energije u zemlji.

Vučić je rekao da Srbija traži da kupi oko dva miliona tona uglja čak od Kine i Indonezije i da ima novca za to.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod Srbije ove godine porasti za oko četiri odsto, rekao je on.

Inflacija je, međutim, visoka, uglavnom zbog rasta cena goriva povezanih sa invazijom Rusije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara, prenosi Rojters.

Centralna banka je saopštila da je inflacija u Srbiji u julu iznosila 12,8 odsto, u odnosu na 11,9 odsto u junu.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button