Poskupljenja, marže i “lov u mutnom” – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Poskupljenja, marže i “lov u mutnom”

Prilično čudne poteze i gotovo neverovatan sled događaja mogli smo gledati prethodnih dana na relaciji osiguravajuća društva, centralna banka i građani, pa još jedan krug aktivnosti za sve ove aktere.

U jednom momentu nastala je tolika konfuzija da su se i upućeni mogli slobodno pitati ko odlučuje, a ko donosi odluke i imaju li baš sva poskupljenja osnov da idu u pravcu u kom idu i brzinom kojom idu.

“To je bilo neprijatno iznenađenje – da su cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti porasle bez bilo kakvih konsultacija sa regulatorom, a indeks učešća te premije u inflaciji nimalo nije beznačajan”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

“Povećanje te cene od 22 odsto na iznos od 13.105 dinara ukupnu inflaciju podiže za 0,13 procentnih poena, a baznu inflaciju koja je u Srbiji najniža – podiže za 0,30 procentnih poena. Ko misli da će Narodna banka to ćutke da posmatra – vara se“, poručila je Tabaković, a potom i osiguravajucim kucama naložila da cene vrate na staro, pa i da građanima vrate novac.

U prevodu, ovo neopravdano povećanje premija sprovedeno je bez adekvatne analize efekata, i to u periodu krize na globalnom nivou, u trenutku kada se očekuju dalji izazovi iz međunarodnog okruženja i troškovni pritisci na svetskom nivou.

Ako ništa drugo, možda je ovo signal i drugim regulatorima da zavire u svoje resore i vide da li je nešto zaista moralo da poskupi i više od 50 odsto ili je u pitanju alavost bez pardona.

Možda je i signal da se mnogi sami zapitaju (a oni to najbolje znaju) da li su ikada imali vecu maržu, a kriza je.

Privatni profesor stranih jezika kod koga mi je dete išlo i prošle godine reče mi skoro da je cena časa sada 1.600 dinara umesto 1.200.

“Znate, poskupelo je sve”, bilo je obrazloženje.

Mislim se nešto u sebi – radiš u svojoj kući i nemaš troškove kirije, goriva, obroka… porez ti je ostao isti… Istina jeste poskupeo život, ali jel morala nova cena i baš toliko poskupljenje?

Izvor: Blic Biznis/Suzana Lakić

Tags
Back to top button