Osiguravači u Srbiji poslušali Narodnu banku: Vraćaju cene premije autoosiguranja – Bankar.rs
OsiguranjeSLIDERSVE VESTI

Osiguravači u Srbiji poslušali Narodnu banku: Vraćaju cene premije autoosiguranja

Osiguravajuća društva u Srbiji su na preporuku guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković odlučila da odustanu od novih cena polisa autoodgovornosti i od sutra će vratiti cene na nivo od pre povećanja 1. avgusta, rečeno je Tanjugu u Udruženju osiguravača Srbije.

Precizira se da to znači kako će od 26. avgusta biti ukinuta odluka o poskupljenju polisa autoodgovornosti od 22 odsto.

– Time se osiguravajuća društva pridružuju naporima koje NBS i guverner Jorgovanka Tabaković čine u suzbijanju inflacije, a u korist građana Srbije i očuvanja njihovog životnog standarda. Podržavajući takvu politiku NBS, društva za osiguranje odustaju od novih cena polisa AO i pored svih argumenata u prilog poskupljenju i vraćaju ih na nivo iz jula 2014. godine, navodi se u saopštenju UOS-a dostavljenom Tanjugu.

Dodaje se da Udruženje poziva ostale učesnike na tržištu automobila da prate njihov primer i da svi zajedno, uvažavajući napore NBS, daju doprinos očuvanju standarda građana Srbije i ublažavanju inflatornih pritisaka.

– Nove cene osnovnog osiguranja motornih vozila bile su na snazi od početka avgusta. Odluka o poskupljenju doneta je prvi put poslije 1. jula 2014. godine, na osnovu analize trenutne situacije na tržištu automobila. Na rast cena osnovnog osiguranja vozila uticalo je, pre svega, poskupljenje novih i polovnih vozila, kao i rezervnih delova, ali i znatno više cene radnog časa u servisima za popravku vozila, navodi se u saopštenju UOS-a.

Narodna banka Srbije je prethodno saopštila da je uputila svim društvima za osiguranje za koja kaže da su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti dopis kojim ih poziva da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo.

Kako su naveli iz centralne banke, oni će u okviru svojih nadzornih ovlašćenja pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave sa naplatom neopravdano povećanih premija i preduzeti sve potrebne mere u cilju zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mjera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

Istovremeno, Narodna banka Srbije očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obavijeste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povrat novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije u prethodnih 25 dana, odnosno od 1. avgusta kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti značajno povećana – u prosjeku za oko 22 odsto.

Tags
Back to top button