Ana Brnabić ponovo sastavlja vladu, mandat oročen – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ana Brnabić ponovo sastavlja vladu, mandat oročen

Ana Brnabić dobiće još jedan mandat za sastavljanje Vlade Republike Srbije, saopštio je u subotu ujutru predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Brnabić neće ostati na čelu kabineta sve četiri godine koliko mandat traje, već će u toku 2024. godine “doći do promena” u vladi, naveo je Vučić.

On je dodao da će ostali kandidati, uključujući gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića, i ministra finansija Sinišu Malog, imati važne uloge u novoj vladi. Vučević će biti potpredsednik Vlade Srbije, a Dačić će, pored važnog ministarskog mesta, biti i koordinator službi bezbednosti, saopštio je predsednik.

Odluka je bila “komplikovana i složena”, rekao je Vučić na pres-konferenciji.

Na pitanje da li će Mali ostati na mestu ministra finansija, Vučić je odbio da odgovori rekavši da je to pitanje za mandatara, ali je dodao da “u celoj Evropi” nema mnogo boljih ministara finansija.

Sastav nove vlade može se očekivati za “dvadesetak dana”, dodao je Vučić, i upozorio da će pred novom vladom biti teški zadaci.

“Nije pitanje da li će biti za 15 dana ili za 25, bolje je da bude dobra vlada, nadam se sa mnogo promena”, tvrdi Vučić.

Od izazova sa kojima će se nova vlada susretati, Vučić je naveo probleme u energetskom sektoru, posebno naglasivši visoke cene uglja, gasa, i struje.

Predsednik je takođe saopštio da u pregovorima sa Prištinom nije došlo do većih pomaka i da će od Evropske unije zahtevati garancije da će biti osnovana zajednica srpskih opština, kako bi razgovori mogli da se nastave.

Ove godine neće doći do održavanja manifestacije EuroPride 2022, rekao je Vučić pred kraj obraćanja.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button