Štada grupa u prvoj polovini 2022. imala dvocifreni rast prodaje i zarade – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Štada grupa u prvoj polovini 2022. imala dvocifreni rast prodaje i zarade

Nemačka Štada Grupa (Stada), u okviru koje posluje i farmaceutska kompanija Hemofarm u Srbiji, pokazala je istrajnost u izazovnom poslovnom okruženju obeleženom makroekonomskim i geopolitičkim neizvesnostima i prijavila dvocifreni rast prodaje i zarade u prvoj polovini 2022.

“Uprkos inflatornim pritiscima na robu i usluge, i prekidu lanca snabdevanja delom zbog konflikta u Ukrajini, Štada Grupa sa sedištem u Bad Vilbelu u Nemačkoj, nastavlja svoje putovanje rasta, ističe se u kompanijskom saopštenju.Navedeno je da su organski rast i ponuda šireg portfolija pacijentima i zdravstvenim radnicima putem akvizicija i partnerstava omogućili Štadi da poveća korigovanu prodaju Grupe za 15 odsto, na oko 1,8 milijardi evra u prvoj polovini 2022.

Korigovana za valutne fluktuacije i specijalne efekte, zarada pre kamate, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je za 23 odsto, na 386,5 miliona evra.

Štada je u prvoj polovini ove godine imala rast na tržištima sva tri strateška proizvodna dela: zdravstvene proizvode široke potrošnje, generičke proizvode i farmaceutske specijalitete.

„Naročito sam ponosan što približno 13.000 koleginica i kolega širom sveta nastavlja da raste kroz preduzetništvo”, rekao je generalni direktor Štade Peter Goldšmit (Goldschmidt) i zahvalio partnerima širom sveta, kojih je više od 500, koji podržavaju tu kompaniju u daljoj izgradnji mreže lanca snabdevanja koju čine još otpornijim na krize.

Štada je ranije najavila projekat u vrednosti 50 miliona evra za izgradnju centra za lanac snabdevanja u Turdi u Rumuniji. Očekuje se da će ova lokacija, koja će imati inicijalni kapacitet isporuke 100 miliona pakovanja godišnje, kreirati dodatnih 375 radnih mesta.

Posvećenost Štade obezbeđivanju održivog zapošljavanja, snabdevanju lekovima i ekonomskim investicijama, pokazano učešćem Grupe u Globalnom dogovoru UN, uskoro će biti detaljno prikazana u prvom Izveštaju o održivom razvoju za celu Grupu.

“Održivost je za nas u Štadi prirodna stvar”, naglasio je tehnički direktor Migel Pagan i dodao da za kompaniju briga o zdravlju ljudi uključuje donošenje pouzdanih rešenja za pacijente i partnere, kao i podršku vlastima u izgradnji održivih zdravstvenih sistema.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button