Nakon reakcija NBS: Osiguravajuće kuće vratiće premije na staro “u najkraćem roku” – Bankar.rs
NBSOSIGURANJESLIDERSVE VESTI

Nakon reakcija NBS: Osiguravajuće kuće vratiće premije na staro “u najkraćem roku”

Sva društva za osiguranje koja su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti poslala su obaveštenje Narodnoj banci Srbije, u kome navode da su to uradili “u skladu sa dopisom regulatora”, te da će premiju u najkraćem roku vratiti na prethodni nivo.

Istovremeno, Narodna banka Srbije očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije od 1. avgusta kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti značajno povećana – u proseku za oko 22 odsto, navodi se u saopštenju ove finansijske institucije.

Narodna banka Srbije najavila je prethodno da će u okviru svojih nadzornih ovlašćenja pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave sa naplatom neopravdano povećanih premija i preduzeti sve potrebne mere u cilju zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

Kao regulator na tržištu osiguranja, Narodna banka Srbije je juče na vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila i propis kojim onemogućava da se ovakve okolnosti ponove, tako što je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja.

To znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija uz dostavljanje dokumenta kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija, posebno uzimajući u obzir srazmeru uzajamnih davanja u zaključenim ugovorima, uticaj na zaštitu prava i interesa korisnika obaveznog osiguranja, solventnost ili finansijski položaj društva i druge relevantne podatke, što će omogućiti sprečavanje ovakvih situacija u budućnosti.

Isto tako, Narodna banka Srbije je propisom predvidela viši stepen odgovornosti članova uprave i ovlašćenih aktuara u društvima za osiguranje koji učestvuju u donošenju navedenih odluka.

“Narodna banka Srbije preduzela je navedene mere u skladu sa naporima svih nosilaca ekonomske politike u državi da se očuvaju stabilnost i životni standard građana u postojećim nimalo jednostavnim okolnostima. Ako svako u okviru svojih nadležnosti bude pažljivo odmeravao svoje odluke, lakše ćemo prebroditi probleme”, poručila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković tim povodom.

Izvor: B92

Tags
Back to top button