Mihajlović: Imamo rezerve nafte i naftnih derivata za više od dva meseca – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mihajlović: Imamo rezerve nafte i naftnih derivata za više od dva meseca

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Smederevu, gde je obišla radove na izgradnji rezervoara za skladištenje nafte i naftnih derivata, da su ukupni skladišni kapaciteti u Srbiji 320.000 tona, a da je 88 odsto tih kapaciteta napunjeno i da danas ima rezerve nafte i naftnih derivata za više od dva meseca.

„Rezervoari koji se ovde grade, neki su skoro završeni, dva će biti gotova do kraja ove, još dva sledeće godine, i početkom 2024. godine će već moći da se pune naftnim derivatima. Ovo je samo deo posla koji radimo u oblasti nafte i gasa, jer pored kupovine, uvoza, treba da obezbedimo i uslove za skladištenje, jer je ispred nas teška kriza koja će se tek osetiti“, rekla je Mihajlovć, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je ukazala da danas imamo obavezne i operativne rezerve nafte i naftnih derivata za više od dva meseca, da su svi skladišni kapaciteti na 88 odsto popunjenosti, a da je Uprava za energente Ministarstva podigla rezerve za više od 100 odsto od marta prošle godine do avgusta ove godine.

Direktorka Republičke direkcije za robne rezerve Zorica Anđelković rekla je da je kapacitet svakog od šest rezervoara koji se grade 20.000 kubnih metara i da će radovi biti gotovi krajem 2023. godine.

Izvor: N1

Tags
Back to top button