Ruski dijamanti ponovo na tržištu, Alrosa ih prodaje za više od 250 miliona dolara mesečno – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Ruski dijamanti ponovo na tržištu, Alrosa ih prodaje za više od 250 miliona dolara mesečno

Nakon što je pogođen američkim sankcijama, ruski rudarski gigant Alrosa ponovo prodaje više od 250 miliona dolara mesečno u dijamantima, rekli su izvori za Bloomberg.

Rusija je činila otprilike jednu trećinu globalne ponude sirovih dijamanata, ali sankcije nakon ruske invazije na Ukrajinu su zamrzle prodaju.

Sada se prodaja vraća jer banke i trgovci pomeraju transakcije sa američkih dolara kako bi izbegli da se nađu u suprotnosti sa sankcijama. Alrosina prodaja dijamanata je sada 50 do 100 miliona dolara ispod predratnog nivoa.

Kompanija je prodavala dijamante kupcima u Indiji i Evropi koji uglavnom plaćaju rupijama, navodi Blumberg.

Većina dijamanata je namenjena Indiji, gde proizvođači distribuiraju kamenje malim preduzećima koja ih seku i poliraju, dok se banke osećaju ugodnije koristeći alternativne valute van američkih dolara.

Obnovljena prodaja dijamanata u Rusiji nije prekršila nikakve sankcije, ali dogovori se i dalje drže u tajnosti, a Alrosa ne želi da otkrije bilo kakve finansijske informacije jer poslovanje sa Rusijom privlači neželjenu pažnju, rekao je Blumberg.

Povratak ruskih zaliha je takođe ublažio zategnutost na sekundarnom tržištu dijamanata, pri čemu su cene nedavno pale.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Tags
Back to top button