Milićević: Vanredno stanje u Srbiji oboriće BDP 4,5 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Milićević: Vanredno stanje u Srbiji oboriće BDP 4,5 odsto

Ekonomsko-finansijski konsultant Dragovan Milićević rekao je danas da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2020. godini pasti oko 4,5 odsto ako vanredno stanje zbog virusa korona potraje tri meseca.

Milićević je za Betu rekao da nisu na naučnim saznanjima zasnovane tvrdnje političara Srbije da ostaju pri projekciji o rastu BDP od četiri odsto ove godine.

„Ako vanredno stanje potraje tri meseca, BDP će pasti za oko 4,5 odsto“, procenio je Milićević.

Dodao je da ostaje nada da poljoprivreda neće snositi velike posledice ograničenog kretanja zbog vanrednog stanja, ali da treba imati u vidu da je to „fabrika pod otvorenim nebom“.

Zato, ako se ne ponovi prošlogodošnja suša od četiri meseca, već vreme bude zadovoljavajuće, poljoprivreda bi, po njegovim rečima, mogla da ima rast proizvodnje od oko 16 odsto.

„Najveći pad pretrpeće sektor usluga smeštaja i ishrane – oko 30 odsto, zatim sektor umetnost, zabava i rekreacija – 20 odsto“, procenio je Milićević.

Poslovi s nekretninama i naučna delatnost imaće pad po deset odsto, saobraćaj i skladištenje oko osam odsto, preradjivačka industrija, trgovina na veliko i malo po pet odsto, gradjevinarstvo četiri, a sektor finansija i osiguranja po dva odsto, rekao je on.

Milićević je preporučio da se državni „budžet relaksira“ kroz pregovore da bi se ove godine odložilo plaćanje kamata na inostrane kredite.

„Treba pokušati da se pregovorima ove godine odloži plaćanje kamate na inostano zaduživanje od 950 miliona evra i smanje subvencije za oko 400 miliona evra“, rekao je Milićević.

Istakao je da subvencije pre svega treba ukinuti stranim investitorima koji otvaraju fabrike u Srbiji, a svakako zadržati za poljoprivredu.

„U budžetu za ovu godinu za subvencije je predvidjeno milijardu evra, od čega za poljoprivredu samo 350 miliona evra“, rekao je Milićević.

On smatra da više ne treba finansijski podržavati projekte slične švajcarskoj fabrici čokolade „Beri Kalebo“ čija je izgradnja nedavno počela u Novom Sadu, uz subvenciju od 12 miliona evra iako ta strana firma ima promet u milijardama evra.

Tags
Back to top button