Preduzećima u Hrvatskoj računi za gas uvećani 450 odsto – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Preduzećima u Hrvatskoj računi za gas uvećani 450 odsto

Više od osam hiljada privrednika, javnih institucija i udruženja dobija nove ugovore i izveštaje o zaduženju od zagrebačke Gradske plinare.

“Imamo situaciju da pojedini ugostitelji dobijaju račune za gas od 90 ili 100 hiljada kuna, odnosno 11,9 hiljada do 13,3 hiljade ura. To je sigurno vanredna situacija koja će trajati idućih šest meseci i država bi morala da ima neki plan”, saopštila je vlasnica poslastičarnice Ameli i predstavnica zagrebačkih ugostitelja Žaklin Troskot.

Poslednjih dana veliki broj privrednika istupa navodeći da su im računi za gas skočili 450 odsto, i da im je Gradska plinara Zagreb-Snabdjevanje (GPZO) poslala nove ugovore u kojima stoji da će im se cena gasa, od oktobra, menjati svakog meseca, zavisno od njegove cene na tržištu.

Uz ugovor, zagrebačka Plinara privrednicima šalje i izveštaje o zaduženju od hiljadu ili dve hiljade evra, čime žele da se osiguraju da će gas od njih i naplatiti, dodaje list.

Oko osam hiljada velikih i malih preduzeća mora do prvog septembra da odluči da li pristaje na takve uvslove, a među njima su i škole, vrtići, bolnice i brojna udruženja.

“Mi ćemo sada biti u situaciji da ne znamo da li će nam račun za gas za idući mesec biti tri puta veći. Kako ćemo onda znati hoćemo li moći da platimo naše obaveze ili ne. Nećemo imati izbora na kraju nego da poskupimo naš proizvod i sve prebacimo na građane, ali to nije rešenje“, navela je Troskot.

Iz Glasa preduzetnika, udruženja koje predstavlja 20 hiljada domaćih privrednika, navode da čekaju mere koje su obećali iz Ministarstva privrede za nekoliko sedmica, napominjući da im veliki broj privrednika najavljuje zatvaranje pogona po trenutnim cenama gasa.

Izvor: Jutarnji list

Tags
Back to top button