Akcije u svetu na najnižim nivoima ovog meseca – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Akcije u svetu na najnižim nivoima ovog meseca

Akcije u utorak nastavile su globalno da padaju prema najnižim nivoima u ovom mesecu, a američke državne obveznice nakupljaju gubitke rastom zabrinutosti od Fedovog zaoštravanja monetarne politike.

Azijsko-pacifički indeks MSCI izgubio je 0,8 odsto na vrednosti. S&P 500 i Nasdaq 100 su se stabilizovali i bili na dobitku nakon što su oba indeksa u ponedeljak pala za dva odsto. Evropski indeksi bili su u padu, najviše nemački DAX kojem je vrednost skliznula 2,32 odsto.

Energetski sektor jedini se zelenio na berzi, cena sirove nafte popela se na 91 dolar po barelu, porasla je zbog mogućnosti da će OPEC+ smanjiti isporuku nafte.

Berze u Hongkongu i Kini pokazale su otpornost. Kina je smanjila troškove zaduživanja i najavljuje posebne kredite u građevinskom sektoru vredne 200 milijardi juana (29,3 milijarde dolara) kako bi smanjila nekretninsku krizu.

Glavni pokretač tržišta i dalje je politika Feda kojoj je cilj da stavi pod kontrolu visoku inflaciju. Trgovci s posebnom pažnjom iščekuju simpozijum centralne banke koji će se održati ove nedelje.

Prinos na desetogodišnju australijsku obveznicu pao je više od tri odsto. Dolar je blago oslabio, ali je zato evro došao gotovo na najniži nivo u poslednjih dvadeset godina.

Očekivanja su da će Fed možda ublažiti zaoštravanje monetarne politike, a to podiže moral investitorima. Međutim, doza sumnje hoće li se to dogoditi još je velika. Hedž fondovi u većini tržišnih derivata pokazuju uverenost da će Fed zadržati agresivan pristup.

Procena je da će Fed komunicirati rast kamatnih stopa i da će to ostati norma za održavanje ravnoteže u ovoj godini, čak iako se uspori ritam podizanja kamatnih stopa, smatraju Benjamin Jeffery i Ian Lyngen, stratezi BMO Capital Marketsa.

Hod po žici
Predsednik Feda Jerome Powell i njegove kolege hodaju po žici, pokušavajući da obuzdaju pritiske na cene i istovremeno spreče recesiju. Globalnom rastu rizik predstavljaju i evropska energetska kriza, kineska nekretninska kriza i problemi s koronom.

Ukupna zaduženost u SAD premašuje 30 biliona dolara, povećanje kamata od jedan odsto dovelo bi do “ogromnog” porasta kamata na više od 300 milijardi dolara, rekla je Tracy Chen, nadležna za portfolio u Brandywine Global Investment Managementu za Bloomberg TV.

“Koliko Fed tehnički može da povisi svoju kamatnu stopu? Je li stopa od četiri do pet odsto realna?”, rekla je, naglašavajući da je pred njima otrežnjujući izazov.

Bitcoin je pronašao svoje uporište, ali je za oko 2.000 dolara niži od nivoa na kojima je bio pre pada kriptovalute 19. avgusta.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button