Recesija u Nemačkoj sve izvesnija – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Recesija u Nemačkoj sve izvesnija

Recesija u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji evrozone, sve je izvesnija, a inflacija će nastaviti da ubrzano raste, pa bi ove jeseni mogla dostići i vrhunac — iznad 10 odsto — objavila je u ponedeljak nemačka centralna banka.

S industrijom u velikoj meri oslonjenom na ruski gas, Nemačka je među najosetljivijim evropskim zemljama na bilo kakav prekid isporuka ovog energenta. Rastući troškovi u vezi sa gasom već utiču na proizvodnju, pa se očekuje da će biti i gore.

“Pad privredne proizvodnje u zimskim mesecima postao je mnogo verovatniji. Visoki stepen neizvesnosti u vezi sa isporukama gasa ove zime i naglo povećanje cena verovatno će teško opteretiti domaćinstva i kompanije”, navodi se u izveštaju nemačke centralne banke.

Iz ruske kompanije Gazprom saopšteno je da će isporuka ruskog gasa u Evropu gasovodom “Severni tok 1” biti prekinuta na tri dana, od 31. avgusta do 2. septembra, zbog radova na održavanju cevi.

Ograničenje isporuka gasa je odgovor na sankcije koje je Zapad uveo ovoj zemlji zbog rusko-ukrajinskog sukoba.

Visoke cene i nestašica gasa već prisiljavaju Nemačku na smanjenje potrošnje, pri čemu sektori koji zavise od energenata, od proizvodnje metala do proizvodnje đubriva, snose teške posledice.

Troškovi energije će u međuvremenu nastaviti podstiču rast inflacije, koja bi mogla pre jeseni mogla dostići nešto iznad 10 odsto. Time bi stopa inflacije bila za pet puta viša od cilja Evropske centralne banke (ECB) o održavanju rata cena do dva odsto godišnje.

„Ukupna stopa inflacije bi na jesen mogla dostići 10 odsto. Rizik od povećanja inflacije je visok, posebno u slučaju potpunog prekida isporuka gasa iz Rusije“, saopšteno je iz Bundesbanke.

To povećava rizik od brzog rasta plata, posebno uzimajući u obzir rekordno nisku nezaposlenost, što bi moglo produžiti razdoblje visoke inflacije kroz spiralu rasta plata i cena, upozoravaju iz Bundesbanke.

ECB je prošlog meseca povećala kamatne stope kako bi se izborila s inflatornim pritiskom, a dalja povećanja gotovo su sigurna jer se izgledi za rast cena ne poboljšavaju.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button